bez odugovlačenja

Ustavni sud odlučio da se moraju povećati prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru

12.07.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare u petak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je odluku o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti

Ukinuta je odluka iz članka 5., tako da se mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednice Grada Vukovara, bez obzira jesu li sredstava za to osigurana u gradskom proračunu.

Šeparović je također objavio da je ukinut dio članka 6. statutarne odluke Grada Vukovara te je naloženo da iste veličine trebaju biti i ćirilični i latinični tekstovi gradskih odluka i drugih materijala, kao i na žigovima.

Ustavni sud smatra da Gradsko vijeće može svake godine razmatrati postignutu razinu razumijevanja i snošljivosti u Gradu Vukovaru i da to nije protuustavno. Ali ne može potom odlučivati jesu li se stekli uvjeti za konzumiranje dodatnih prava srpske nacionalne manjine u tom gradu. U odluci Ustavnog suda navedeno je da će Gradsko vijeće morati proširiti razinu prava srpske nacionalne manjine iz zakonskog kataloga prava i da neće tolerirati nikakvo odugovlačenje jer tri godine nije napravljeno ništa.

Šeparović je objasnio da korištenje jezika nacionalne manjine ne smije biti utvrđeno tako da bude uvjetovano ograničenjima. Također je istaknuo da proračunska sredstva ne smiju igrati ulogu za provedbu zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Iz istih razloga su ukinuti i dijelovi članka 6. koji je govorio o potrebi da se konzumiraju prava o upotrebi jezika i pisma nacionalne manjine.

Predsjednik Ustavnog suda istaknuo je da su primijetili i iskazali zabrinutost da Gradsko vijeće Vukovara nije pristupilo proširenju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru iz kataloga prava koja su zajamčena zakonom. Odugovlačenje konzumiranja prava nacionalne manjine ne može trajati unedogled unatoč tome što Ustavni sud razumije političku situaciju u tom gradu.

  • +8
Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ustavni sud dao je nalog da Gradsko vijeće Vukovara već u listopadu provede promjene, da poštuje vremenski okvir i da obavijesti Ustavni sud o provođenju odluke. Ustavnu sud je naložio Vladi da osigura provođenje odluka.

Odgovarajući na pitanje kako se ova odluka odnosi na ploče na ćirilici u Vukovaru, Šeparović je kazao da se itekako odnosi iako se ne čini tako. Pojasnio je da se to odnosi na dio kojim su naredili da neće trpjeti odugovlačenje jer tri godine nije napravljeno ništa. 'Dakle u listopadu će morati sjesti te u odnosu na postignuti stupanj solidarnosti, dijaloga i snošljivosti proširiti prava srpskoj nacionalnoj manjini', kazao je Šeparović.