POTRAGA ZA NESTALIMA

Vukovarci odali počast žrtvama iz logora Velepromet

20.11.2020 u 13:52

Bionic
Reading

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće Vukovarci su se u petak prisjetili žrtava u Veleprometu, kroz koji je prošlo oko 10.000 ljudi, a ubijeno ih je oko 700.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, Velepromet je bio najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni.

"Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu", rekao je Rehak, koji je s bivšim logorašima Zdravkom Komšićem, Slavkom Jurićem i Josipom Čondićem položio vijenac i zapalio svijeću podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa.

Josip Čondić u Velepromet je doveden iz bolnice te je poput ostalih zatočenika proživio zlostavljanja i torture.

"Stajali smo ovdje ispred hangara u dva reda i bilo je svega. Tko god je stigao, tukao nas je. Poslije su nas autobusom odvezli u Stajićevo, gdje sam bio do razmjene", rekao je Čondić.

U dvorištu vukovarske tvrtke Veleprometa u gradskoj četvrti Sajmištu bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar, 25. kolovoza osnovale prihvatni centar koji je bio otvoren do travnja 1992.

Video: Davor Javorović/PIXSELL

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava Ovčare, gdje je na poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. pobijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.