NIZ LOKALNIH TEMA

Vukovar: Župani raspravljali o legalizaciji klijeti i rekonstrukciji škola

09.11.2023 u 19:26

Bionic
Reading

O nizu tema važnih za funkcioniranje županija, među kojima i o razvoju kontinentanog turizma, bilo je riječi u četvrtak u Vukovaru na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Hrvatski su župani, među ostalim, razgovarali o legalizaciji klijeti, što je ocijenjeno bitnim za kontinentalne županije koje se bave turizmom, a jedna od tema bila je i vezana uz natječaj za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole, priopćeno je iz Vukovarsko-srijemske županije koja je bila domaćin sjednice.

„Jedna od ključnih točaka koju je inicirala Vukovarsko-srijemska županija bila je vezana uz školske odbore i broj članova predstavnika osnivača za koje smo tražili povećanje broja", rekao je župan te županije Damir Dekanić.

Dotaknuli su se, kaže, i teme kriterija koji su određivani prilikom prijave projekata rekonstrukcije škola i izgradnje školskih sportskih dvorana. "Naši zahtjevi, koje planiramo predstaviti prvo na sastanku povjerenstva Hrvatske zajednice županija, a onda i Vladi, odnose se na kriterij brojnosti učenika koji je izravno povezan s postotkom i mogućnošću financiranja", naglasio je.

U priopćenju se napominje i kako Hrvatska zajednica županija sudjeluje u kreiranju svih zakona, te ima više od 20 radnih skupina koje aktivno sudjeluju u kreiranju zakona i podzakonskih akata koji se preslikavaju na život u lokalnim, odnosno regionalnim sredinama.

"To su važni zakoni koji, ako su postavljeni na pravi način, omogućuju lakše funkcioniranje gospodarstvenika i turističkih djelatnika te svih onih područja kojima se Županija bavi“, kazao je predsjednik Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je najavio i prvi Njemačko-hrvatski poslovni forum koji će se 20. studenog održati u Zagrebu.