privilegije

Gradonačelnici, župani i načelnici imaju pravo na niz različitih naknada, ima li potrebe za time?

30.10.2023 u 07:16

Bionic
Reading

Župani, gradonačelnici i načelnici općina imaju pravo na niz različitih naknada. I dok ih jedni koriste, drugi smatraju da s obzirom na plaću - za tim nema potrebe.

Naknada za hranu, prijevoz, dnevnice, potpora za novorođenče i još niz pogodnosti. Sve to imaju pravo koristiti gradonačelnici i župani baš kao i svi ostali državni službenici. Župan Željko Kolar koristi 66 eura mjesečno za topli obrok.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV misli li da ima potrebe da župani i gradonačelnici primaju te naknade, Kolar je odgovorio: "Ako želim biti populista mogu sad reći 'ne nama to nije potrebno imamo velike plaće', a rekao sam da sam si u 10 godina tri puta smanjio plaću, a svojim djelatnicima povećao plaću. Pitanje je to zakonodavca ako zakonodavac smatra da na nešto nemamo pravo onda nek se to izbaci van iz zakona."

Naknadu za prehranu koristi i varaždinski župan, ali rado nabraja one koje ne koristi.

'Ja si u ove dvije godine mandata nisam isplatio niti jednu dnevnicu, službeno vozilo koristim jedino za vrijeme radnog vremena, na sistematski ni jedan nisam išao o trošku županije"', rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Topli obrok ide iz proračuna kao i sve ostale naknade. Na to imaju pravo prema Zakonu, ali prvo to mora izglasati Skupština, a odluku na kraju sami sebi potpisuju župani i gradonačelnici. Otvorilo se pitanje je li to sukob interesa, ali Povjerenstvo je zaključilo da nije. Stvar je morala.

Gradonačelnik Pule kaže, samo ponekad koristi dnevnice.

'Mislim da su plaće sasvim dovoljne dokle god ostali građani imaju mala, minimalna primanja mislim da nema potrebe za tim', poručio je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.