SASTANAK S LOKALNIM VLASTIMA

Plenković o poreznoj reformi: Redistribuiramo novac na najstručniji mogući način

14.06.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Novi krug porezne reforme najviše je privukao pažnju sudionika današnjeg sastanka predstavnika Vlade predvođenih premijerom sa županima i predstavnicima udruge gradova i zajednice općina. Predsjednik vlade Andrej Plenković još je jednom istaknuo da je lokalnoj samoupravi rastao prihod i da su predložene promjene kontinuitet fiskalne decentralizacije

"Dajemo više ovlasti predstavničkim tijelima na lokalnim razinama da odrede maksimalnu stopu poreza na dohodak. Ukidamo prirez jer vidimo da imaju izrazito veliko povećanje prihoda", rekao je Plenković dodajući da ne očekuje da svi podrže prijedlog.

Predsjednik vlade ipak podsjeća da se ne može prihvatiti logiku nekih oporbenjaka da je novac kojim je vlada ublažavala posljedice krize, novac građana, a da sada vlada uzima novac gradovima.

"Sve su to novci poreznih obveznika, pa ih mi po prioritetima redistribuiramo na najstručniji mogući način", kaže Plenković dodajući da u prilog tome govori gospodarski rast, rast plaća, rast broja zaposlenih.

Unatoč rastu prihoda čelnici lokalne samouprave koji nisu iz HDZ-a izražavaju bojazan zbog nastavka porezne reforme kojom je predviđeno da gradovi i općine ostanu bez prireza. Među njima je i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji kaže da su prihodi rasli, ali rastu i obaveze grada. Duspara ističe obavezu povećanja plaća djelatnicima u vrtićima i već zacrtane projekte poput izgradnje vrtića koji se dijelom financiraju iz gradskih proračuna. Stoga očekuje gubitak oko tri do četiri milijuna eura. Točno će se, kaže, znati tek kad dobiju sve potrebne podatke, koji još nisu dostupni gradovima.

Na novinarski upit znači li to da će rasti cijene komunalnih usluga, Duspara kaže da to ne znači, ali dodaje da postoje i drugi razlozi za rast cijena komunalnih usluga.

Predsjednik udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ) pozdravlja spuštanje upravljanja državnom imovinom na gradove i županije, jer vjeruje da će to biti učinkovitije upravljanje. Turk ističe primjere kada se komadić državne zemlje nađe u granicama gradskog projekta, što je do sada iziskivalo vrijeme i provođenje procedure. O poreznoj reformi Turk kaže da se i ove godine nastavlja rast prihoda grada Zaprešića, dok bi gubitak od prireza bio oko 14 milijuna.

Turk kao i Duspara ipak ne želi biti decidiran hoće li drugim poreznim rješenjem nadoknaditi taj gubitak.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ističe da je proračun ove županije rastao za 83 posto i da je to dobro jer sredstva županija usmjerava u razvoj gospodarstva.