DUNAV PRIJETI

Vukovar očekuje veći vodeni val nego prije sedam godina

Bionic
Reading

U gradu Vukovaru očekuje se vodeni val veći nego 2006. godine, kada je vodostaj Dunava u Vukovaru bio 719 centimetara, rekao je danas vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Podsjetio je da je područje Bobotskoga kanala u međuvremenu osigurano izgrađenim čvrstim nasipom pa se u tom dijelu grada ne očekuju problemi, a zečjim će se nasipima braniti naselje Budžak i Otok sportova

'I Budžak bi bio osiguran izgrađenim čvrstim nasipom da nije došlo do spora s vlasnikom jedne parcele', istaknuo je gradonačelnik Željko Sabo na konferenciji za novinare i dodao da se na Otoku sportova mora braniti samo privatni restoran 'Vrške' te da su objekti Agencije za plovne putove i Veslački klub građeni tako da im visoki vodostaj ne smeta.

Naveo je i da su 'Vrške' 2006. godine branjene zečjim nasipom visokim dva metra, što je, u slučaju njegova popuštanja, značilo veliku opasnost za branitelje od poplave.

Najavio je mogućnost da se 'Vrške' brane zečjim nasipom visokim najviše jedan metar, o čemu će se više znati nakon sutrašnje sjednice Stožera za obranu od poplava.

Hrvatski stručnjaci kažu da je vodni val na Dunavu danas prošao Bratislavu, u Budimpešti će biti u nedjelju, a kod nas bi mogao stići u ponedjeljak ili tijekom noći na utorak.

Hidrolog Borivoj Terek iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za tportal je objasnio kako se očekuje da će sadašnje razine Dunava porasti za još najmanje dva metra.

'Trenutni vodostaji su oko 550 cm pa bi s dolaskom vodnog vala mogli narasti na oko 750 cm kakvi su bili 2006. godine', rekao je Terek

'Mi se nadamo da neće premašiti te razine mada je postoji mogućnost da budu i malo viši. Trenutni vodostaji ulaze u režime visokih, a oni svakih sat vremena rastu za jedan do dva centimetra. 2006. godine kod Batine smo izmjerili dotad najveći protok od oko 7.700 kubika u sekundi. Izvanredne mjere obično se uvode kod vodostaja od 800 cm visine. Nasipi su dimenzionirani za takve razine. Očekuje se da će ponovno biti ugroženi otok s vikendicama u Batini mogao te otok kod Vukovara', rekao je Terek i dodao kako ne bi trebalo biti većih izlijevanja ako se situacija dodatno ne pogorša.

Prema podacima objavljenim na stranicama Hrvatskih voda vodostaj Dunava u Batini je od jučer narastao za 60 cm. Redovne mjere obrane od poplava uvode se kod vodostaja od 500 cm, izvanredne kod 750, a nakon toga slijedi izvanredno stanje.