oštro kažnjavanje

Vukovac upozorila: 'Rad za opće dobro' izrican i za spolno iskorištavanje djeteta

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 15:09
  • Objavljeno 14.10.2020 u 14:57
Ružica Vukovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

Ružica Vukovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Ružica Vukovac (DP) zapitala se u srijedu kako je moguće da je u prošloj godini 'rad za opće dobro' izrican i za kaznena djela protiv spolnog iskorištavanja djeteta i to u 14 slučajeva

"Kada se sazna za takva nedjela, naša javnost traži oštro kažnjavanje počinitelja, no naš pravosudni sustav 'nagrađuje' počinitelje tih gnjusnih kaznenih djela 'radom za opće dobro' ", rekla je Vukovac u saborskoj raspravi o radu probacijske službe i radu zatvora i kaznionica u 2019..

Ivan Ćelić (HDZ) smatra da je probacijska služba, koja trenutno ima 14 ureda, u kratkom razdoblju napravila jako puno, ističe da se radi o poslovima visokog rizika, pa pita koliko se ulaže u sigurnosni aspekt?

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić izvijestio je da su osobe uključene u probaciju lani odradile 610 000 sati rada za opće dobro, zaprimljeno je 3825 novih predmeta, a završeno njih 3873.

Više zastupnika apostrofiralo je primjedbe pučke pravobraniteljice na uvjete u zatvorskom sustavu, spomenuvši slučaj mladića od 18 godina koji je prošle godine, zbog zdravstvenog stanja, iz zatvora prevezen u KB Split, gdje je umro.

BiH pretvorena u zatvor otvorenog tipa

Mladić je očito imao mentalne probleme, a stavljen je u zatvor, nisam našao taj slučaj u Izvješću, kazao je Vili Matula (ZLB). Upitao je i kako je 'moguće da Hrvatska sebi dopušta da prostor BiH pretvara u zatvor otvorenog tipa'. „Nedopustivo, uvredljivo“, dodao je.

Rada Borić (ZLB) kaže da zabrinjava nejednakost u pogodnostima za zatvorenike i zatvorenice, pita kako je moguće da opada obrazovanje u zatvorima?

Zastupnike zanima kada će se proširiti zatvorski kapaciteti i poboljšati uvjeti u njima, jer kako ističe Marija Jelkovac (HDZ) ponavlja se problem nedostatka adekvatnog prostora u zatvorima. Jelkovac ističe i kako treba posvetiti pozornost nasilju unutar samog zatvorskog sustava, ali i ljudima koji rade u sustavu, odgovarajuće ih nagraditi.

Državni tajnik Salapić je odgovorio da se stalno nastoje osigurati pravi uvjeti za boravak i rad u zatvorima, i to je kontinuirani proces koji traži određeno vrijeme.

Unatrag 10-tak godina uvjeti u zatvorima poboljšani

HDZ-ov Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa, kaže da uvjeti nisu svugdje jednaki; kaznionica u Glini ima novi dio sa sjajnim uvjetima, no ima i onih gdje treba puno napraviti. Ipak, uvjeti se unatrag 10-ak godina poboljšavaju, ocijenio je.

Najoštrija prema izvješćima bila je Dalija Orešković (SSIP). Oba izvješća ogledni su primjeri nebrige i neodgovornosti vlasti, u njima nema analize provedenih mjera, utvrđenih slabosti i prijedloga za unaprjeđenje, pa ih ne bi trebalo prihvatiti, smatra Orešković.

Kaznu zatvora lani je izdržavalo 4.217 zatvorenika što je povećanje od 33,36 posto u odnosu na godinu prije, na godinu prije, naveo je Salapić.

Najviše je zatvorenika je s kaznama između jedne i tri godine, a najmanje onih sa dugotrajnim kaznama zatvora, od 30 do 40 godina.

Prošle godine bilo je 30 pokušaja bijega, tri više nego pretprošle.

Prihodi zatvorskog sustava lani su iznosili 531 milijun kuna, od čega 33 milijuna od prodaje roba i usluga zatvorenika, rashodi 535 milijuna kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!