borba za opstanak

[VIDEO] Vukovac o propasti poljoprivrede: Hrvatska ne poduzima ništa

11.08.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi

"Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa", ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona. Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost. Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku.

"Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama", poručila je Vučemilović, dodavši da taj "ceh" skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste.

"Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU", zaključila je Vučemilović.