praznik demokracije

Vukas objavio kad će SDP-ovci na izbore, analizirao porazne rezultate i najavio: Moramo imati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba

17.07.2020 u 20:39

Bionic
Reading

Politički tajnik SDP-a Nikša Vukas u petak je izvijestio da će se izbori za stranačka tijela održati 26. rujna, a odluka o raspisivanju stupit će na snagu 17. kolovoza kada kreću i kandidacijski rokovi za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor

O tome će se definitivno izjasniti Glavni odbor, rekao je Vukas novinarima u stanci sjednice Predsjedništva SDP-a.

Vukas ne vjeruje da će Glavni odbor odbaciti takav prijedlog Predsjedništva i izglasati neki drugi datum izbora.

Na Predsjedništvu SDP-a bilo je dovoljno mjesta za sve

"Na Predsjedništvu nije bilo nikakvih prijepora, o svemu smo se usuglasili konsenzusom", rekao je Vukas.

Komentirajući povratak suspendirane četvorke - Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića - na sjednicu Predsjedništva, Vukas je rekao da je atmosfera bila harmonična i da je bilo dovoljno mjesta za sve.

Praznik demokracije je ako imamo više kandidata, ali ako ostanemo samo na jednom kandidatu, ostat ćemo na jednom, odgovorio je na pitanje ima li, osim one Peđe Grbina, još najava za kandidaturu za čelno mjesto u stranci. Dodao je i da će se sve znati kada krene izborna procedura.

  • +8
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Najavio je da će se o saborskim dužnostima, kao i o zamjenama onih koji će zbog nespojivosti dužnosti svoj mandat staviti u mirovanje dogovarati u saborskom Klubu zastupnika i o tome donijeti odluku do utorka te da Predsjedništvo o tome nije raspravljalo. Međutim, neslužbeno se doznaje da će v.d. predsjednika Zlatko Komadina za predsjednika Kluba predložiti dosadašnjeg čelnika Arsena Bauka.

Dodao je i da se on neće natjecati ni za jednu dužnost na unutarstranačkim izborima.

Govoreći o analizi izbornog debakla, kazao je da nema izborne jedinice koja nije zakazala i da je za takav rezultat odgovorno cjelokupno rukovodstvo stranke.

Na Predsjedništvu nije bilo nikakvih povišenih tonova jer su sve kolege svjesne da svatko od nas snosi svoj dio odgovornosti, napomenuo je.

SDP podbacio u Zagrebu, od Marasa još nema odstupnice

Činjenica je da je podbacio Grad Zagreb, ali onaj tko to zna treba napraviti pravu političku analizu, poručio je. Vukas smatra da SDP u Zagrebu mora imati svog kandidata za gradonačelnika.

Hoće li to biti predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, Vukas je kazao da će o tome odlučiti novo vodstvo stranke te da će se svi predsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija morati suočiti s rezultatima i činjenicama. A za one koji su u disproporciji i s brojevima i sa svojim ambicijama, novo vodstvo će morati ocijeniti ima li ta osoba šanse za pobijediti ili ne, dodao je.

Upitan treba li Maras odstupiti s čelnog mjesta u zagrebačkom SDP-u, kazao je da to treba pitati njega, ali i dodao da “za sada od njega nismo dobili nikakvu odstupnicu”.

Nije kriv samo Maras, i ja sam bio koordinator za prvu izbornu jedinicu, bilo je i koalicijskih partnera. Međutim, sigurno je da i on kao predsjednik gradske organizacije snosi odgovornost, kazao je Vukas.

Bernardić će se sam izjasniti hoće li konzumirati zastupnički mandat

Za bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića kazao je da će doći na konstituirajuću sjednicu Sabora, a hoće li i konzumirati zastupnički mandat, napomenuo je, sam će se izjasniti.

Nakon što odluka o raspisivanju izbora u SDP-u stupi na snagu 17. kolovoza, počinje teći 15-dnevni rok za kandidiranje, pri čemu kandidati za predsjednika stranke moraju u tom razdoblju prikupiti potpore najmanje tri županijske organizacije ili 500 potpisa članova SDP-a.