NA IZLAZU OSTOJIĆ I JOVANOVIĆ

Vujčić pregovarao za mjesto potpredsjednika u Vladi

11.06.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović danas će, na konferenciji nakon sjednice Vlade, objaviti smjene nekih ministara i imena novih. Prije odlaska u Brazil, doznajemo, postavit će novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, i to trenutnog guvernera HNB-a Borisa Vujčića, inače svog dugogodišnjeg prijatelja. Na odlasku su još ministri zdravlja Rajko Ostojić i obrazovanja Željko Jovanović. Za njih je premijer već našao zamjene


Izlazeći iz zgrade Vlade, Rajko Ostojić nije htio ni demantirati ni potvrditi je li ga premijer smijenio. No srdačno je pozdravio jednog od čelnika regionalnog ureda Svjetske banke koji mu je rekao da je potpisan sporazum o poboljšanju kvalitete zdravstva vrijedan 103 milijuna dolara. Ostojić ga je potom pozvao na kavu.

Prema informacijama tportala, Rajka Ostojića zamijenit će dosadašnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga, a Željka Jovanovića bivši dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar. Naš izvor iz Vlade još jutros nam je tvrdio da će umjesto Branka Grčića potpredsjednik Vlade za gospodarstvo postati guverner Boris Vujčić, a čini se da se nisu uspjeli dogovoriti. Iz Vujčićevog kruga nam demantiraju da će guverner postati potpredsjednik Milanovićeve vlade.

Na uži kabinet Vlade jutros su došli potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, a on nije htio komentirati navodne smjene te je kratko dodao: 'Predsjednik Vlade će odlučiti, pričekajmo sjednicu Vlade pa ćemo biti pametniji.'

Uoči rekonstrukcije Vlade ne stišavaju se reakcije na sjednicu SDP-ova Glavnog odbora i izbacivanje Slavka Linića. Zlatko Komadina s predsjednikom svoje stranke i dalje komunicira putem medija. Komadina, pretendent na Milanovićevu stranačku funkciju, ne miruje. Iz svoje stranačke baze i najjače SDP-ove utvrde, Rijeke, premijeru šalje javnu poruku kako su 47 članova Glavnog odbora koji su glasovali protiv isključenja Linića iz stranke legalisti, a ne pučisti. Nema zavjere, nema urote. Neki žive u tom svijetu spletki pa misle da svi tako rade, poručio je Milanoviću.

Smatra kako nema razloga za smjenu ministara koji su glasovima bili uz Linića i izjavljuje da će takav potez Milanovića smatrati revanšizmom. Tako, ako se Komadinu pita, ne treba provoditi ni rekonstrukciju Vlade.

Revanšizam ili ne, premijer ide u rekonstrukciju Vlade, a prvi je na udaru Rajko Ostojić. Pomanjkanje rezultata mogao bi biti službeni razlog.

Mirando Mrsić, čini se, ipak nije na izlaznim vratima Banskih dvora. Ali se sve više nagađa da jest ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Klima se navodno i ministarska fotelja Željka Jovanovića. No o razdvajanju ministarstva na znanost i obrazovanje u ovom se trenutku i ne razmišlja. Ali zato premijer razmišlja o smanjivanju ovlasti Branku Grčiću koji je nakon Čačićeva odlaska preuzeo poslove vezane uz investicije.

Navodno je Jovanović svoje najbliže suradnike obavijestio da odlazi s ministarskog mjesta. Ministarstvo obrazovanja bi navodno trebao napustiti i Jovanovićev zamjenik Saša Zelenika, također Riječanin koji će se vratiti na svoje staro radno mjesto u Centar za mikroznanost i nanotehnologije u Rijeci. Prema pričama u akademskim krugovima, Zelenikino mjesto ponudit će se aktualnoj prorektorici zagrebačkog Sveučilišta Blaženki Divjak. Upražnjeno će najvjerojatnije ostati i mjesto pomoćnika za sport Petra Skansija. O tome tko će ga naslijediti, odlučit će novoizabrani ministar.

Vedran Mornar (55)
, koji za sebe kaže da je 'radikal u obrazovanju', trebao bi to presjeći i u samo godinu i pol pokrenuti promjene na kakve se dosad nijedan školski ministar nije usudio. Konačna odluka o novom ministru školstva donesena je nakon nekoliko dana dramatičnih previranja, piše Jutarnji list

Zanimljiva situacija

Zanimljivo je, ističe Novi list, da su oba ministra, i Ostojić i Jovanović, za danas pripremili strateške dokumente iz svoga resora za sjednicu Vlade. Tako je Ostojić najavio da bi se na sjednici Vlade trebao naći masterplan racionalizacije bolničkog sustava, što je ključni operativni dokument za razvoj bolnica. Već ranije najavljivano je i da će Jovanović ovaj tjedan na Vladu sa strategijom obrazovanja. Ako te dvije točke prođu uži kabinet prije same sjednice, a uslijedi smjena dvojice ministara, bit će to poprilično čudna situacija u kojoj ministri odlaze iz Vlade, a Vlada u važnim područjima kao temelje za buduće poteze potvrđuje dokumente koje su ti ministri donosili i predložili.

Neki drugi rekonstrukciju shvaćaju kao revanšizam. Da se prikrije, tvrde Milanovićevi oponenti, našle su se kolateralne žrtve pa i kompromis u obliku Mrsićeva ostanka.

A Milanovićevi oponenti ne namjeravaju mirovati. Kao ni Linić, koji se u utorak nije pojavio na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost. Pisano se očitovao o svojim optužbama na račun premijera i policije. Članovi Odbora sutra kreću u nadzor.