bez panike

Vugrek: Cijepljeni imaju određenu zaštitu i od omikrona, a cjepiva će se prilagođavati

30.11.2021 u 07:55

Bionic
Reading

Hoće li nas omikron sve dohvatiti ili bez veze paničarimo, o tome je u RTL Direktu govorio molekularni biolog koji se proslavio kad je ovog proljeća otkrio hrvatski soj korone - Oliver Vugrek, Voditelj laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković

Vugrek je kazao kako je još uvijek prerano tvrditi da je omikron zarazniji i smrtonosniji soj korone.

'Prvi put je otkriven 11. ili 12.11., prije dva tjedna. Južnoafrička Republika je 24.11. objavila da su otkrili novi soj virusa s puno mutacija. Zato je odmah bio pod povećalom. Treba pričekati iduća dva tjedna da se vidi u kojem smjeru to ide', kazao je za RTL.

Vugrek je objasnio i da je broj zaraženih u Južnoafričkoj Republici porastao otkad je ta varijanta otkrivena.

Dnevna incidencija hospitaliziranih je prije dva tjedna bila otprilike 18 u prosjeku, sad je narasla na oko 50. Nešto se događa, ali to ne mora značiti ništa neobično. Kad se otvara novo žarište virusa, to je obično i taj tijek. Zaraza kreće i puno ljudi se zarazi u kratkom roku. To se desilo i s prošlim sojevima", kazao je.

Panika kojoj svjedočimo je za sada nepotrebna, tvrdi.

Komentirajući navode da su zaraženi ovim sojem imali blaže simptome, Vugrek je kazao da su manje-više zaražene mlađe osobe te da kod njih u pravilu, kao i s ostalim varijantama, ne dolazi do teških oblika bolesti iako i tu ima izuzetaka,

Osvrnuo se i na navode da je omikron nastao mutacijom kod osoba koje su zaražene HIV-om.

'To je moguće. Ima i druga teorija da Afrika ima izoliranih regija, da je u nekom plemenu kružio taj virus i onda je dospio u Johannesburg i krenulo je žarište', kazao je.

Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Virus mutira. Toga moramo biti svjesni i on će i dalje mutirati. Moguće je da se pojave druge varijante u narednih nekoliko mjeseci i u nekom drugom kraju svijeta', objasnio je Vugrek.

Govoreći o djelotvornosti cjepiva protiv omikrona, Vugrek je kazao da liječnik koji je tretirao hospitalizirane nije primijetio teži oblik bolesti kod cijepljenih.

'Cijepljeni imaju određenu zaštitu pa i od omikrona', kazao je.

Komentirao je i najave proizvođača cjepiva da će zbog novog soja prilagoditi cjepivo.

'To je bilo na početku pandemije i dogovoreno. EU je dogovorio s BioNTech da će prilagođavati cjepivo po potrebi kad se pojave novi sojevi. Treba im 100 dana da prilagode mRNA cjepivo za sto dana', kazao je.

'Cjepiva kao takva sigurno štite i protiv budućih sojeva. Univerzalno cjepivo, vidjeli smo to kod gripe gdje se uvijek prilagođava, pa pretpostavljam da će se i tu morati prilagođavati', kazao je Vugrek.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Na pitanje kako tumači zabranu letova i je li to bilo potrebno, Vugrek je kazao da postoje mjere opreza i da mnogi idu u tom smjeru.

'Mislim da je prekasno jer je već bilo letova od 11. ili 12.11. kad je sekvencioniran. Imamo ga u Europi, Izraelu, Kanadi, Americi, čak i u Australiji. Taj soj se proširio i treba ga usporiti, po mom mišljenju', kazao je. 

Na pitanje može li omikron stvoriti probleme u zemljama gdje je procijepljenost niska, Vugrek je odgovorio da to tek treba vidjeti.