radi se na prilagođavanju

Šef Moderne: Postojeća cjepiva nisu odgovor na omikron

30.11.2021 u 07:36

Bionic
Reading

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je za Financial Times da očekuje da će postojeća cjepiva biti manje učinkovita protiv nove varijante koronavirusa

Bancel je u ponedjeljak za CNBC rekao da bi za razvoj i isporuku specifičnog cjepiva za omikron mogli potrajati mjesecima.

'Veća doza bi se mogla napraviti odmah, ali proći će mjeseci prije nego što varijanta specifična za omikron bude spremna za isporuku u ogromnim količinama', rekao je Bancel za CNBC-jev 'Squawk Box'.

Bancel je rekao da Moderna vjeruje da je varijanta omikrona vrlo zarazna, ali će trebati najmanje dva tjedna da se utvrdi koliko su mutacije utjecale na učinkovitost cjepiva trenutno na tržištu.

'Mogli bismo s jedne strane odlučiti dati veću dozu trenutnog cjepiva diljem svijeta kako bismo zaštitili ljude, možda osobe s vrlo visokim rizikom, imunokompromitirane i starije osobe trebale bi četvrtu dozu', rekao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće 'booster' doze i proučava verzije cjepiva za zaštitu od više varijanti. BioNTech je objavio da je počeo raditi na cjepivu za omikron zajedno s partnerom Pfizerom.