POBJEGAO ILI PUŠTEN?

Vučurević: Granicu sam prešao redovnom linijom

13.09.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Božidar Vučurević, nekadašnji gradonačelnik Trebinja, traženi ratni zločinac, a koji se misteriozno našao u Bosni i Hercegovini nakon što je postalo jasno da će Srbija pozitivno odgovoriti na zahtjev za njegovim izručenjem Hrvatskoj, kaže da je granicu prešao u autobusu koji je vozio na redovnoj liniji

Vučurević je objasnio i da nije imamo nikakvih problema na granici prenosi B92. 'Nekada traže dokumente, nekada ne, a zašto meni nisu gledali, to ne znam', kazao je Vučurević dodajući da je granicu prešao 'negdje od Priboja do Bijeljine'.

Komentirajući odluku suda u Beogradu da mu odredi pritvor, jer nije ispunio obavezu da se dva puta tjedno tijekom ekstradicijskog postupka javlja sudu, on je naveo da nije državljanin Srbije i da zbog toga ta država nema nadležnosti za njegovo uhićenje ili za raspisivanje bilo kakve potjernice.

Vučurević je još naveo da je prije četiri godine tražio državljanstvo Srbije, ali da ga nije dobio.

Božidar Vučurević kojega se tereti za ratne zločine na dubrovačkom području izjavio je da je Srbiju napustio jer je tamo bio 'talac pogodbe između predsjednika Srbije Borisa Tadić i hrvatske premijerka Jadranke Kosor'. Tvrdi da je on bio kolateralna šteta odnosa između Hrvatske i Srbije.

Vučurević kaže da se ne boji hapšenja niti bilo kojeg pravednog suda, no dodaje je da bi radije pod zemlju, nego da na suđenje u Dubrovnik, javlja Beta. Ističe da želi da mu se sudi u Republici Srpskoj te tvrdi da bi na suđenju pobio sve optužbe koje ga terete za počinjene ratne zločine na području Dubrovnika.

Odbacujući sve optužbe koje ga terete za granatiranje Dubrovnika, Vučurević je poručio i da 'ima papire koji mogu dobro uzdrmati čitave grupacije ljudi' jer sadrže informacije o tome što se dešavalo tijekom proteklog rata.

Vučurević je uhićen u Srbiji 4. travnja na osnovi tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska tereteći ga za granatiranje Dubrovnika. Nakon što su Hrvatska, ali i BiH zbog zločina u Trebinju, zatražile njegovo izručenje, završio je u srpskom ekstradicijskom pritvoru, no u subotu je prebjegao iz Srbije u Republiku Srpsku. Na tiskovnoj konferenciji u Trebinju Vučurević je pak demantirao navode o svom bijegu.

'Sudovi u Srbiji požurili su da me što prije pošalju u Dubrovnik. Tada sam vidio da se treba spašavati, pa sam otišao kući, a ne pobjegao', tvrdi ratni načelnik Trebinja.