povratak zadrugama

Vučković: Voćarima je potrebno jače udruživanje

30.08.2019 u 16:25

Bionic
Reading

Potrebno je jače udruživanje voćara radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u petak sastala s voćarima u Velikoj Ludini uoči početka berbe jabuka u Moslavini

Ministrica Vučković sastala s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća kako bi saslušala aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj i odgovorila na brojna pitanja proizvođača, izvijestili su iz Ministarstva u priopćenju.

Ministrica je tom prilikom kazala da se proizvodnja voća u Hrvatskoj oporavlja te da je osigurano 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka i da se pripremaju projekti izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta, što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda.

"Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave, a radimo i na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. Cilj nam je da na domaćem tržištu potrošači imaju priliku i motivaciju izabrati domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće vrhunske kvalitete i uz poštivanje najviših standarda sigurnosti hrane. Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati", poručila je Vučković.

Istaknula je i da je s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća počela izrada nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru.

"Održivost se dijelom temelji i na izvorima financiranja pa je predviđena mogućnost osnivanja operativnog fonda kojim bi se financirali operativni programi svake pojedine proizvođačke organizacije", kazala je ministrica, pozivajući voćare na nastavak aktivne i konstruktivne suradnje.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, ukupna proizvodnja voća u Hrvatskoj se u 2018. odvijala na 32.255 hektara, dok je ukupno proizvedeno više od 189 tisuća tona voća, od čega gotovo 182 tisuće tona intenzivnog nasada.

U ukupno proizvedenim količinama voća u 2018. najveći udio imaju jabuke, 49,4 posto, potom mandarine 25,2 posto, te šljive 6,6 posto, višnje 4,3 posto, breskve i nektarine 1,8 posto, kruške 1,6 posto, a jagode 1,4 posto.

U prošloj je godini na površini od 4.728 hektara intenzivno proizvedeno više od 90,2 tisuće tona, dok je njihova ukupna proizvodnja iznosila gotovo 93,5 tisuće tona, navode iz Ministarstva.