ŠIMO ŠILJEG

Brat nove ministrice postao pomoćnik ravnatelja HZMO-a, ona se izuzela od glasovanja

26.08.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za pomoćnika ravnatelja HZMO-a predložio je Šimu Šiljega, brata ministrice poljoprivrede Marije Vučković, piše portal Index. Šiljeg je na tu funkciju imenovan na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane 22. kolovoza

U izvještaju sa zatvorenog dijela sjednice stoji da je Vlada Šiljega imenovala četiri dana ranije, u nedjelju, 18. kolovoza.

'Vlada je, s danom 18. kolovoza 2019. godine, Ivu Bulaju imenovala zamjenikom ravnatelja Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, Šimu Šiljega pomoćnikom ravnatelja za mirovinsko osiguranje te Luku Ljubičića pomoćnikom ravnatelja za informatiku, sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika', stoji u priopćenju Vlade.

  • +16
Sjednica Vlade 22. kolovoza Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Točno je da je gospodin Šiljeg brat ministrice poljoprivrede Marije Vučković te se prigodom glasovanja o navedenom imenovanju ministrica Vučković izuzela od glasovanja, što je uneseno i u Zapisnik', poručili su Indexu iz Vlade.

Dodali su da je riječ zapravo o tehničkom pitanju usklađivanja sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika i da je Šimo Šiljeg i prije obavljao posao pomoćnika te da zadovoljava sve potrebne kvalifikacije i ima iskustva na rukovodećim radnim mjestima.

To je ujedno i objašnjenje zašto Šiljeg u svojoj imovinskoj kartici kao datum početka mandata na mjestu pomoćnika ravnatelja navodi 24. siječnja 2017. godine.

U njegovoj imovinskoj kartici stoji da je prije HZMO-a bio policijski službenik za obradu kriminaliteta. Po zvanju je diplomirani pravnik, a po stranačkoj pripadnosti član HDZ-a. Plaća mu je 13.190 kuna, oženjen je i ima djecu, a prebivalište mu je u Zagrebu.

Njegova supruga, prema istom izvoru, zaposlena je u tvrtki Širite horizonte d.o.o. s plaćom od 0 kuna. Uvid u poslovanje te tvrtke za izdavaštvo i usluge otkriva da je Lana Šiljeg vlasnica i direktorica te tvrtke, te da je prosječna neto plaća jedne jedine zaposlene osobe u 2018. iznosila 17 kuna. Gospođa Šiljeg ima još jednu tvrtku, Language Coaching d.o.o. bez zaposlenih osoba, ali uz neto dobit od 133.300 kuna u prošloj godini.

U imovinskoj kartici Šime Šiljega navedeno je da njegova supruga ima druge primitke na godišnjoj razini, u iznosima od 25.265 kuna (primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak) i 47.718 (od imovine i imovinskih prava).

Pomoćnik ravnatelja HZMO-a kreditno je zadužen kod Privredne banke, uz mjesečni anuitet od 2700 kuna.

Od nekretnina posjeduje stan u Zagrebu od 49 metara četvornih i garažu, a vlasnik je ili suvlasnik četiri voćnjaka u Opuzenu (površina 2260, 1202, 1059 i 1007 m2). Posjeduje i Opel Astru iz 2008. godine. U vlasništvu supruge je kuća s okućnicom površine 119 m2 prijavljene približne vrijednosti 800.000 kuna, stečena darovnim ugovorom.

Index piše da je Šimo Šiljeg bio i načelnik Odjela za državljanstva MUP-a te načelnik za upravne i inspekcijske poslove, kao i član Nadzornog odbora HŽ Holdinga i Hrvatske pošte.