MINISTRICA POLJOPRIVREDE

Vučković: Ako je bilo što u mojoj objavi na Facebooku netočno, dat ću ostavku

26.08.2019 u 20:45

Bionic
Reading

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede,svom privatnom Facebook profilu objavila status u kojem se osvrće na medijske napise koji problematiziraju zapošljavanje njezina brata u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). Usto je navela i pet točaka za koje kaže da mediji o njoj najvše pišu te je obećala podnijeti ostavku ako se ispostavi da je bilo što u njezinoj objavi na Facebooku neistinito

'Predrasude su tvrde, činjenice još tvrdoglavije!', započinje svoj status Marija Vučković, koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

Evo, puno toga sam pročitala o sebi posljednjih mjesec dana, a kako su ljudi osjetljivi na situacije koje potencijalno ukazuju na nepotizam, ipak je red da se osobno osvrnem. Dakle, ono što dio medija objavljuje je, u bitnom:

1. “Sve ostaje u obitelji”, odnosno politički pokrovitelj mi je otac koji je obnašao niz dužnosti u HDZ-u tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća i bio jedan od osnivača ove stranke;

2. U HDZ-u sam oduvijek, odnosno od 16,17 godine;

3. Nemam ni dana staža izvan javnog sektora;

4. Moj brat je bio policajac koji je nekidan imenovan pomoćnikom ravnatelja HZMO-a.

5. Imala sam problema s Povjerenstvom za sukob interesa.

Ovo je odgovor:

1. Otac mi je umro 3.1. 2003 u bolnici na Jordanovcu. Sjećam se da sam netom prije nego što je umro magistrirala na temu “Održavanje vanjske i unutarnje ravnoteže u malom i otvorenom gospodarstvu” na Ekonomskom fakultetu u ZG i da je bio sretan;

2. U HDZ sam se učlanila 2006. godine, a politički aktivirala 2008. godine. Imala sam 32 godine kad sam počela i 10 godina staža u kojem sam prešla sva moguća radna mjesta - od pripravničkog do rukovodećeg - u jednom trgovačkim društvu. HDZ je moja stranka i ne mislim je mijenjati.

3. U javnom sektoru sam provela otprilike pola od svojih 21 i pol godinu staža. Pri čemu sam, uz stalan posao u tzv. realnom sektoru, imala i povremene konzultantske poslove na izradi investicijskih studija i cost benefit analiza te predavanja na nekim studentskim programima Veleučilišta i Sveučilišta u Splitu. Onog trenutka kad sam prešla u javni sektor, takve sam poslove, ukoliko mi zakon ne bi priječio angažman, obavljala volonterski. Zato se danas mogu ponositi ostvarenim EU projektima u mom rodnom gradu. Doista.

4. Moj brat je imenovan pomoćnikom ravnatelja HZMO-a u siječnju 2017. Imenovanje od prošlog tjedna,i u njegovom i u drugim slučajevima, je provedeno na Vladi zbog uskladjivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim dužnosnicima. Ostao je pomoćnik jer su njegovi nadređeni tako predložili, a prestao je biti državni dužnosnik. “Pogurala” sam ga točno onoliko koliko je otac mene ( kako piše dio medija).

Koji je bio u grobu godinama prije nego sto sam pokazala ikakav interes za politički angažman. I da, brat nije policajac (iako je to, naravno, časno zanimanje), brat je diplomirani pravnik s pravosudnim ispitom. Bio je policajac jedno kratko vrijeme kad je nezakonito smijenjen s rukovodećeg radnog mjesta pravne struke, što je potvrdilo nadležno tijelo za drugostupanjski postupak. No, radio je i u odvjetničkom društvu i tko kaže da neće opet....

5. U godini kad me je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo zbog članstva u Nadzornom odboru Komunalnog društva Ploče (društva za zbrinjavanje otpada Grada Ploča), kažnjeni su deseci, ako ne i veći broj, drugih dužnosnika zbog iste pogreške. Izmijenjen je zakon na način da je dužnosnicima bilo omogućeno sudjelovati u radu upravnih vijeća ustanova, ali ne i nadzornih odbora trgovačkih društava. Ja sam otkrila izmjene, ali kasno.

Dala sam ostavku prije nego sto je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv mene. Platila sam kaznu, jer sam pogriješila. Na upit portala Dubrovnik.net Povjerenstvo je dalo priopćenje u kojem tvrdi da nisam bila u sukobu interesa, da nikad nisam primila nikakvu naknadu niti uzrokovala ijedan drugi trošak Komunalnom društvu Ploče.

Ukoliko je bilo što neistinito u ovom osvrtu, dat ću ostavku.

  • +3
Marija Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL