posjetila opg-ove

[VIDEO] Vučković u Vodicama: U požaru oštećeno 137 poljoprivrednih gospodarstava

20.07.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u srijedu obiteljska poljoprivredna gospodarstva u zaleđa Vodica i Zatona, na području koje je stradalo u požaru, te je izvijestila da je oštećeno 137 poljoprivrednih gospodarstava na 413 parcela i ukupno 95 hektara

Ministrica je obišIa OPG Ivana Cvitana u Zatonu, kojemu je u požaru izgorjelo 400 maslina, zatim Dražena Ševerdije, koji je ostao bez vinograda. U zaleđu Vodica posjetila je medara Antu Bulata, kojemu je stradale mnoge košnice, te Branimira Sladoljeva, maslinara kojemu je izgorjelo 200 maslina.

"Vrlo je teško gledati ovakve uredne površine u koje je uložen trud i rad nakon jednog ovakvog događaja", rekla je ministrica Vučković. Izvijestila je o podatcima koje su njezini savjetnici prikupili dan nakon požara.

"Podaci govore da je oštećeno 137 poljoprivrednih gospodarstava na 413 parcela i na ukupno 95 hektara. Mi smo tim ljudima pružili prve osnovne informacije o mjerama pomoći, a trebat će im dodatna pomoć za obnovu svih tih površina, poput maslinika ili vinograda, a i neke druge mjere koje ćemo u suradnji s lokalnom zajednicom uspostaviti po uzoru na suradnju s drugim županijama koje su ove i prošle godine pogađale nepogode", rekla je ministrica Vučković danas u Vodicama. U vezi s financijskom pomoći, ministrica je podsjetila kako je jedan natječaj ministarstva već otvoren.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

"Pretpostavljam da se ovdašnji poljoprivrednici neće stići prijaviti. Mi taj natječaj otvaramo više puta godišnje i otvorit ćemo ga odmah prvi dan kad poljoprivrednici budu spremni. Tako smo radili i nakon ovih tuča", rekla je. Dodala je da će od podnošenja zahtjeva, koji se mora obraditi do isplate odštete, vjerojatno proteći više mjeseci, pri čemu je, kako je rekla, moguće davanje predujma do 50 posto.

  • +31
Opožareno područje Rasline i Zatona kod Šibenika snimljeno iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

"Treba raditi u suradnji s našim savjetnicima kako bismo izbjegli bilo kakve greške u procedurama, a koje smo olakšali posljednjih godina na temelju loših i teških iskustava koje smo imali nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj i ostalim županijama. Također, razmotrit ćemo i mogućnost dodatne pomoći poljoprivrednicima zato što su oni izgubili dio ovogodišnjeg prihoda", istaknula je ministrica. Rekla je i da treba vidjeti jesu li ispunjeni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, da se čeka konačna procjena, a nakon toga procedura ide brzo.

"Ova prethodna procedura traje, po mojim procjenama, dva mjeseca. No, ljudi mogu biti sigurni. Što će tiče obnove investicija, tu se isplaćuje 100 posto prihvatljivih troškova. Ako netko ima 300 maslina koje su izgorjele, dobit će 300 novih maslina, a sredstva uključuju i pripremu terena i sve ostalo što je potrebno da bi taj maslinik bio u punoj funkciji. Treba samo utvrditi štetu", zaključila je ministrica Vučković.