SAVEZ s HULIGANIMA

Vučićevi janjičari kao osigurač ostanka na vlasti: Kakvu ulogu u prosvjedima imaju navijačke grupe koje predvode likovi s nadimcima Velja Nevolja i Sale Mutavi

10.07.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Politika, nogomet i nasilje poluge su vlasti kojima se služi srpski predsjednik Aleksandar Vučić kako bi kontrolirao državu u slučaju pobune protiv njegove vlasti, a što se osobito pokazalo tijekom ovotjednih brutalno gušenih prosvjeda širom Srbije, navodno pokrenutih najavom uvođenja policijskog sata zbog pandemije koronavirusa. Iza šokantnih scena nasilnih uhićenja i mučnih prebijanja prosvjednika u Beogradu, pored policajaca i pripadnika žandarmerije, stoje pripadnici navijačkih skupina koje je Vučić mnogo ranije unovačio za potrebe nasilnog očuvanja vlasti. Barem tako tvrde dobri poznavatelji lika i djela Vučića, a koji dobro poznaje psihologiju i snagu mase i čije se ime uvijek vezivalo za navijačke tribine

Na ulicama Beograda, ali i ostalih gradova Srbije, već treći dan traju ulični neredi, kakvi još nisu zabilježeni u zemlji koja ima popriličnog iskustva s nasilnim gušenjima političkih prosvjeda. Prosvjednici ovaj put dolaze s potpuno krajnjih polova političkog spektra i između njih vlada nepovjerenje koje potiče i nasilje među njima. U redovima demonstranata su obični građani i tzv. građanska Srbija koja se protivi Vučićevim autokratskim metodama, studenti, razni aktivisti, Vučićevi politički oponenti te zagovornici demokracije i tolerancije, pokret za zaštitu životinja izuzetno ekstremno desnih političkih stajališta Levijatan, jednako ekstremna desna stranka Dveri i dio nogometnih navijača.

Prema tvrdnjama dijela srpskih političkih analitičara, drugi dio navijača nalazi se s druge strane uličnih bojišta i pridodan je kao ispomoć policijskim i žandarmerijskim snagama. Te snage pak djeluju kao 'ubačeni elementi' i svojim vanjštinom na prvi pogled ne odudaraju od ostalih prosvjednika, ali su spremni udariti na njih. Pritom se međusobno raspoznaju po znakovima koji su znani samo njima i policiji.

Dio srpskih medija, koji nije pod izravnom kontrolom Vučića i njegove Srpske napredne stranke, smatra da je raskrinkao mrežu navijača, točnije nogometnih huligana čije metode obračunavanja s neistomišljenicima dobro poznaje srpski predsjednik i fanatični navijač Crvene zvezde, a koji je i sam politički formiran na stadionskim tribinama. Riječ je, tvrde pojedini mediji, o viđenijim navijačima Partizana, Crvene zvezde, ali i ostalih klubova koji imaju organizirane huliganske skupine, a koje i za vrijeme nogometnih utakmica djeluju na 'prvoj crti bojišta'.

Odrađivanje prljavih poslova

Tijekom prosvjeda u Beogradu Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) zabilježila je članove Partizanove navijačke skupine Janjičari, snimljene ispred zgrade predsjedništva Srbije, i za koju se kasnije ispostavilo da čini rezervni prsten osiguranja predsjednikova radnog mjesta. Njihov naziv pomno je odabran ako znamo da su janjičari kao turske vojne postrojbe bili udarna snaga koja je činila čvrst centar na bojišnici.

Bili su stacionirani u prijestolnici, a uža borbena specijalnost bila im je reagirati u većim gradovima u što kraćem vremenu u slučaju kontranapada ili lokalne pobune, dok su u slučaju opsade organizirali obranu do dolaska pojačanja. Te postrojbe koje su djelovale od 14. do 16. stoljeća nikada nisu premašivale više od 700 pripadnika, ali su zato izvršavale zadaće koje nitko nije mogao ili smio obaviti. Nerijetko su obavljale i prljave poslove za agu ili nekog drugog zapovjednika. Današnji Janjičari svojevrsna su elitna zaštitna postrojba čiji su pripadnici viđeni tijekom Vučićeve predsjedničke inauguracije u svibnju 2017.

Prosvjed u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.K./ATAImages/PIXSELL

Za vrijeme aktualnih prosvjeda u Srbiji televizijske kamere snimile su desetak nabildanih mladića koji su pred novinarima skrivali lica, izbjegavali poglede i odbijali objasniti zašto se okupljaju, a ne sudjeluju u prosvjedima. Dio njih snimljen je i kako srdačno razgovara s pripadnicima žandarmerije, što dodatno potvrđuje mišljenja da je riječ o policijskoj 'pričuvi' unovačenoj s tribina.

Velja Nevolja – zaštitnik Vučićeva lika i djela

Mediji i dio javnosti, pa i neke vođe oporbe, tvrde da je u neredima pred Skupštinom identificiran i Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, čije je zaštitarske usluge Vučić koristio i ranije. Vođa navijača, čiji se nadimak može opisati kao 'moje ime – moj program', svoju povezanost s Vučićem ne skriva ni na tribinama nogometnih stadiona, na kojima je u nekoliko navrata koristio svoj autoritet kako bi sprečavao skandiranje protiv predsjednika. Zbog zaštite Vučićeva lika i djela na masovnim okupljanjima Velja Nevolja nagrađen je ulazom u državni vrh.

  • +12
Rat na ulicama Beograda Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Beogradsko Vreme još ranije je ukazivalo na Belivukov 'slobodan pristup' pojedinim državnim ministarstvima, poput ministarstva obrane. Ovaj optuženik za ubojstvo našao se u kaznenoj prijavi Vojnog sindikata Srbije protiv časnika Vojske Srbije koji su pripadnicima krimogene sredine poznatijim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja iznajmljivali vojno strelište, naoružanje i streljivo kojim je trojac uvježbavao svoje pucačke sposobnosti. Nenad Vučković Vučko pripadnik je žandarmerije povezan s beogradskim podzemljem, a Sale Mutavi, pravim imenom Aleksandar Stanković, osuđivani narkodiler koji je ubijen u mafijaškom obračunu.

Srpski novinar i publicist Petar Popović ističe da je Vučić zataškavao zločine Saleta Mutavog, kojem je isposlovao to da ne guli zatvorsku kaznu za dilanje droge. Umjesto u zatvor, Stanković je prešao s tribine na kojoj skandiraju Zvezdini navijači u suparnički tabor Partizanovih Grobara. Nakon što su Partizanovi navijači ubili francuskog navijača grobarska podskupina Alkatraz je rasformirana pa su monopol na tribinama preuzeli Sale Mutavi i njegovi novooformljeni Janjičari. Prema autoru nekoliko knjiga o Vučiću, Mutavom je zadaća bila kontrolirati ostale navijače i upravu Partizana, a slobodu je plaćao i odrađivanjem usluga za Vučićeve 'naprednjake'.

Partneri u vlasti unovačeni na tribinama

Mutavi je taj dug otplaćivao agitiranjem za SNS među neodlučnim biračima koje je uključivalo palice za bejzbol, a sudjelovao je i u rušenju starih zgrada u dijelu Beograda kako bi se izgradio Vučićev projekt Beograd na vodi. Vučić je na isti način, upozorava Popović, unovačio i stavio pod kontrolu Zvezdine i navijače Vojvodine, dok je znatno perfidnijim načinima preuzeo i krovnu organizaciju nogometa u Srbiji – Nogometni savez Srbije.

  • +4
Neredi u Beogradu Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Samim time Vučić je dopustio navijačima da postanu punokrvne organizirane kriminalne skupine po ugledu na mafiju, a koje kontroliraju nogometne klubove, samim time i veliki novac. Kako kontroliraju ono što se događa tamo gdje leži veliki novac, njihove vođe etablirale su se kao predsjednikovi partneri u vlasti. Kolika je njihova moć, govori i pojavljivanje nogometaša i košarkaša Partizana u majicama s likom ubijenog Saleta Mutavog, a istu stvar napravili su nogometaši i košarkaši Crvene zvezde te su u znak podrške nosili majice s pripadnikom Delija Urošem Mišićem, osuđenim na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva policajca.

Takvo preuzimanje klubova u Srbiji nije nepoznanica, a prvi ga je 'inaugurirao' Željko Ražnatović Arkan, ratni zločinac koji je kao vođa navijačke skupine Delije bio strah i trepet i Zvezdine svlačionice i klupskog salona. Najopakije navijače je pak regrutirao za svoju privatnu vojsku, zloglasne Tigrove, koja je provodila etnička čišćenja po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zauzvrat imala pristup sitnijem plijenu. Danas, kada nema ratova, takvi navijači imaju pristup reketarenju i kontroli narkotržišta, pri čemu ih vlast ne ometa u poslu.

Prokazao ga i mentor Šešelj

Da su navijači zbog svoje organiziranosti i strogog poštivanja hijerarhijske strukture pogodni za provođenje opsežnog nasilja u političke ciljeve, dobro je znano Vučiću. To je potvrdio i notorni haški osuđenik Vojislav Šešelj, njegov politički mentor iz doba u kojem je aktualni predsjednik bio radikal. Prema Šešelju, Vučić je uz pomoć navijača inscenirao sukob s policijom na radikalnom prosvjedu podrške uhićenom Radovanu Karadžiću kako bi on mogao kasnije optužiti vlast za policijsku torturu. No nasilje se otelo kontroli pa je i Vučić primio nekoliko udaraca pendrekom.

Ovih dana pendreci sijevaju po leđima Vučićevih protivnika. Među njima su i čelnici oporbenih stranaka, lider Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši beogradski gradonačelnik Dragan Đilas, a koji je na društvenim mrežama također optužio Vučića da je na prosvjede poslao huligane čiji je zadatak napasti vođe oporbe, inscenirati kaos i izazvati sukobe među prosvjednicima. Đilasu se u ocjenama pridružio i čelnik Narodne stranke i nekadašnji ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Vučićevi biografi podvlače da je on davno prije shvatio korist od navijačkih plemena, a koja su danas manje spontana te više organizirana po uzoru na vojsku. Njegove su riječi, tvrde dobri poznavatelji srpskog predsjednika iz njegovih mladenačkih dana, te da se politika i biznis najbolje vide na tribinama, dok on, sudeći po prizorima sa srpskih ulica, učinkovito koristi nogometni huliganizam kao sredstvo za ostvarivanje političkih ambicija. Pritom mu, iako tvrdi da je zakleti zvezdaš, nije bitno koja mu navijačka skupina odrađuje prljave poslove i pomaže u održavanju na vlasti.