nezadovoljstvo mjerama

[FOTO/VIDEO] Ulični rat u Beogradu: Policija mlatila prosvjednike koji su pokušali upasti u parlament, ozlijeđenih ima na obje strane, letjelo kamenje i suzavci, uništena policijska vozila...

08.07.2020 u 06:49

Bionic
Reading

U središtu Beograda sukobili su se policija i prosvjednici koji su se u utorak navečer okupili ispred skupštine Srbije nakon što je srbijanski šef države Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom.

Podsjetimo, tijekom 24 sata u Srbiji je preminulo 13 osoba od posljedica koronavirusa, a zabilježeno je 299 novih slučajeva zaraze.

  • +21
Sukob policije i prosvjednika na ulicama Beograda Izvor: EPA / Autor: KOCA SULEJMANOVIC

U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika.

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

"Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Prosvjed je počeo nešto prije 21 sat kada se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, da bi im se nakon poziva na društvenim mrežama pridružilo joj nekoliko tisuća, a jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla zgradu državnog parlamenta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeneo od 5. listopda 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da policija "kontrolira situaciju" ispred Skupštine Srbije.

Podsjetimo, Aleksandar Vučić na parlamentarnim izborima u Srbiji održanima krajem lipnja premoćno je osvojio vlast, nakon čega su uslijedile nove epidemiološke restrikcije.