prosvjedi u srbiji

Elitna srpska vojna postrojba odbila razbijati demonstracije u Nišu: 'Vojnici imaju obitelji i neće se boriti protiv njih'

09.07.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Prema neslužbenim informacijama 63. padobranska brigada Vojske Srbije odbila je sudjelovati na suzbijanju demonstracija u srijedu uvečer

Prema neslužbenim informacijam, piše Nova.rs, a prenosi Vijesti.me, do kojih je sindikat Sloga u VS došao, ministar obrane Aleksandar Vulin htio je angažirati pripadnike 63. padobranske brigade jer MUP nije imao dovoljno ljudi u Nišu.

'Narod je dio vojske i vojska je dio naroda i neće služiti u istjerivanju nečije političke volje. Pozivam još jednom sve pripadnike Vojske Srbije da ukoliko dobiju naređenje da sudjeluju u razbijanju demonstracija, da takvo naređenje odbiju. Ustavom Republike Srbije uloga VS je jasno definirana, kao i njene nadležnosti. A Ustav Srbije je isključiv i on kaže da Vojska služi za obranu države od vanjskog neprijatelja', poručio je Dejan Pavlović, predsjednik sindikata Sloga zaposlenih u MO i VS za Nova.rs.

On je osudio izjavu ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina da na silu treba odgovoriti silom navodeći kako ta njegova izjava 'gura Srbiju u građanski rat'.

Pavlović podsjeća da je Vulin u više navrata u dnevno političke svrhe podizao borbenu gotovost vojske na najviši nivo.

  • +12
Rat na ulicama Beograda Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

'Prema zakonu, vojska se podiže na najviši nivo borbene gotovosti kada su pripreme za rat. Ovog puta, zahtijevajući da se najelitnija jednica upotrebi protiv naroda ministar gura Vojsku Srbije u rat protiv vlastitog naroda. Bilo bi veoma opasno da se vojska uključi protivustavno u suzbijanje demonstracija. To bi onda značilo da ona može izići s cijelom svojom opremom, tenkovma, borbenim vozilima, bojevom municijom…. Narod bi krenuo na vojarne, a ona bi ih morala zaštiti što je njena ustavna obaveza, a to podrazumijeva i primjenu sile. Je li bi možada stiglo i naređenje da se puca na narod? Posljedice izlaska vojske na narod bile bi nesagledive. Vojska je institucija u koju narod poslije SPC ima najviše povjerenja i tako bi trebalo i ostati', kaže Pavlović.

On otkriva, prenosi dalje Novosti.me, da su mu pripadnicima vojske decidirano rekli da će odbiti svako takvo naređenje i da vojska ima mnogo više razloga da stane uz te građane, a ne preko puta njih. Nema topli obrok, regres, plaćene prekovremene sate, nisu naplatili ni dnevnice za angažiranje tijekom pandemije... Plaća je ispod zakonskog minimuma.

Vojska dijeli nezadovoljstvo ostalih građana.

'Da ne govorimo o tome da vojnici imaju svoje obitelji i sigurno neće izići boriti se protiv njih', kaže Pavlović.

Sugovornik Nova.rs-a više je puta upozoravao na brojne koruptivne aktivnosti u VS.

'Mnogi već zarađuju na vama. Od nabavke paštete, do nabavke oružja. Poznata je nabavka 33 tona pašteta s kratkim rokom trajanja ali i jedna od većih afera je ona s prodajom bombi za koje je ministar Vulin rekao da im je istekao rok trajanja', navodi sugovornik Nova.rs.