ZAJEDNIČKA PRESICA

[VIDEO] Vučić moli Erdogana za pomoć u opskrbi strujom, želi i letjelice Bayraktar: Ovo je zlatno doba srpsko-turskih odnosa

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 07.09.2022 18:58
  • Objavljeno 07.09.2022 u 18:56
Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić

Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o svim važnim pitanjima, o unapređenju suradnje, situaciji u Ukrajini, o energetici. Zamolio je Erdogana za pomoć Srbiji u snabdijevanju strujom tijekom zime, kako bi se osigurale količine koje nedostaju. 'Srbija je zainteresivana i za kupovinu bespilotnih letjelica Bayraktar, nadam se da ćemo uspjeti sledeće godine', kazao je Vučić

Erdogan je ocijenio da su odnosi Turske i Srbije na odličnoj razini i naveo da je Turska spremna da u dijalogu Beograda i Prištine pruži podršku na svaki mogući način da bi se postiglo rješenje, prenosi RTS.

Komentirajući govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je upozorio da Europu i svijet očekuje katastrofa, Aleksandar Vučić rekao je da će ova zima za biti veoma hladna, te misli da će sljedeća biti polarna za cijelu Europu.

'Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali, sljedeća će biti polarna za cijelu Europu. Jer mi se čini da nitko ne želi rješenje. Plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. A ako stvarno mislite da ćete lako vojnički da pobijedite Rusiju, nama ostaje da se dobro spremimo i za hladnu i za polarnu zimu', rekao je Vučić.

Dodao je da u okviru "Otvorenog Balkana" postoje napori da se zajedničkim pismom zatraži pomoć EU-a za uvoz električne energije tijekom zime, ali je svjestan da cijela Europa poziva na štednju i da se ni u Srbiji ne mogu ponašati kao 'raspikuće'.

Komentarajući pet mjera za rješavanje krize koje je najavila Europska komisija, Vučić je rekao da su četiri mjere razumne, ali da ne razumije petu – tj. kako će ograničiti cijenu ruskog plina.

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima Beograda i Prištine, Erdogan je rekao da je Turska spremna da pruži podršku na svaki mogući način da bi se postiglo rješenje.

'Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i to pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu, zato što Balkan ne može više da tolerira ovakvu vrstu problema', naveo je Erdogan.

Erdogan je poručio da se nada da će posle dogovora o dokumentima u najskorije vreme biti postignut i sporazum o registarskim tablicama sa Prištinom kao i o drugim spornim pitanjima.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Erdogan je naveo da je Turska uvijek pratila politiku ravnoteže između Rusije i Ukrajine i da će nastaviti to da čini i u predstojećem periodu.

'Ne moram da spominjem nikakva imena, ali ima nekoliko zemalja na Zapadu čiji pristup, smatramo, nije ispravan. Kada vodite politiku provociranja, ne možete postići rezultate', objasnio je turski predsednik.

Ukazao je da oni koji potcjenjuju Rusiju griješe.

'Rusija je prestala isporučivati plin i cijena je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Što se ranije nisu sjetili toga. Rusija ima važan adut u rukama, a nitko nije razmišljao ranije o tome, i sada provjeravate kolike su vam zalihe. Kada imate agresivan pristup prema Rusiji, ona koristi oružje koje joj je na raspolaganju', objasnio je Erdogan.

Vučić je zamolio Erdogana za pomoć u opskrbi električnom energijom tijekom zime, da se azerbejdžanska struja preko Bugarske preveze u Srbiju. Naglasio je da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

Poručio je da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa.

'Uspjeli smo da odnose između Turske i Srbije podignemo na najvišu razinu u modernoj povijesti. Na dobrom smo putu da ispunimo ono što je meni djelovalo kao nemogući cilj – da trgovinska razmjena dosegne pet milijardi eura', rekao je Vučić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!