STRAH OD UGROŽENOSTI

Vučić: Nadam se da Srbima neće više skandirati 'Za dom spremni'

01.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tijekom današnjeg obilaska autoceste u izgradnji srbijanski premijer Aleksandar Vučić izrazio je nadu kako će se Srbi u Hrvatskoj 'osjećati manje ugroženima nego što je to sada slučaj', ponovivši da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom

'Nadam se da će se Srbi osjećati manje ugroženima u Hrvatskoj i nadam se da im se neće događati da im se u središtu grada skandira 'Za dom spremni'', izjavio je Vučić, istaknuvši kako je birao riječi kada je ovo rekao.

Pritom je dodao kako je uvjeren da će 'prevladati razum', a podsjetio je i da je ovo godina u kojoj se obilježava 75 godina od proglašenja NDH i stvaranja ustaškog logora Jasenovca.

'Srbija i Republika Srpska će to obilježiti. To je mjesto najvećeg stradanja u svijetu i mislim da će to ljudi razumjeti te da će nam se pridružiti u obilježavanju kako se takvi zločini nikada ne bi ponovili', poručio je srbijanski premijer.

Vučić je ponovio da je po prvi put zabrinut zbog nadolazećeg proljeća kada je riječ o sigurnosnoj situaciji u regiji, ponajviše zbog nepostojanja rješenja za migrantsku krizu.

Najavio je da će prekosutra boraviti u Londonu na konferenciji o Siriji te da će se susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkelom te s britanskim premijerom Davidom Cameronom, ali i s kineskim kolegom Li Keqiangom

'Vjerujem da ću od njih čuti i rješenja koja predviđaju za budućnost', rekao je premijer i dodao da će sadašnja vlada učiniti sve da zaštiti Srbiju.

'Bilo bi dobro kada bi se izbjegla nestabilnost u regiji. Nažalost, nema mnogo jakih vlada i ne zna se kada će u kojoj zemlji biti izbori. U Prištini imaju više suzavca nego vode u parlamentu. Tako da jednostavno to jesu sve teške i zabrinjavajuće stvari', zaključio je Vučić.