komemoracija u donjoj gradini

Vučić: Licemjeri su svi koji se protive promjenama granica u regiji

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2021 12:55
  • Objavljeno 08.05.2021 u 12:55
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u subotu u Donjoj Gradini u BiH kako njegova zemlja "neće dopustiti nove Jasenovce i nove 'Oluje'" a licemjerima je nazvao sve one koji se protive promjenama granica u regiji.

Vučić je tijekom dana u Donjoj Gradini sudjelovao na komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac koju su zajednički organizirale vlasti Srbije i entiteta Republika Srpska. Tu komemoraciju oni nazivaju "danom sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH" a Vučić je u subotu najavio kako će se u Donjoj Gradini izgraditi veliki memorijalni kompleks.

Donja Gradina nalazi se na bosanskohercegovačkoj obali Save, točno preko puta Jasenovca a u razdoblju SFRJ bila je je dio jedinstvenog spomen područja koje je raspadom zajedničke države i podijeljeno na dvije odvojene cjeline. Na tom su mjestu od 1942. do 1945. godine ustaše provele najveći broj pogubljenja zatočenika jasenovačkog logora koje su prevozili skelom i tamo ih nakon likvidacije pokapali.

Tamo se nalazi i zloglasna "topola uzdaha", golemo stablo na koje su ustaše vješale svoje žrtve.

Prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac na lokalitetu Donje Gradine identificirano je 127 masovnih grobnica. Na panoima postavljenim u Donjoj Gradini istaknuta je revizionistička brojka od 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu te tvrdnja da je od toga bilo najmanje pola milijuna Srba.

Vučić u govoru kojega je održao tijekom komemoracije nije spominjao brojke ali je ustvrdio kako su Srbi narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije pa je Srbija stoga odlučna više nikada ne dopustiti da se to ponovi.

"Novi Jasenovci i nove 'Oluje' neće se više dogoditi našem narodu", kazao je Vučić a osvrćući se na zločine u NDH kazao je kako je jedini temelj te tvorevine bila zamisao da Srba više ne bude. O toj se ideologiji i razmjerima zločinima, kako je ustvrdio, desetljećima šutjelo, zabranjivalo se imenovati krivce a sve je to, tvrdi predsjednik Srbije, onda dovelo i do progona Srba u 90-im godinama "iz jedne druge države".

"Ovakav se zločin može sutra dogoditi bilo kome drugom i mi ga danas moramo spriječiti na vrijeme", kazao je Vučić dodajući kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

Ustvrdio je kako je današnja Srbija odlučno za mir jer se na ovim prostorima mora živjeti zajedno kao dio međunarodne zajednice ali se potužio na to da je međunarodno pravo u današnjem svijetu odavno sahranjeno jer pravde nema, vlada licemjerje i upravo je to politika velikih sila pa onda za Srbe ne važi ono što važi za druge.

Za Vučića su licemjeri oni koji su protiv promjene granica u regiji jer su to dopustili kod raspada bivše Jugoslavije te dopustili osamostaljenje Kosova.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik po običaju je bio radikalniji od Vučića kazavši kako je on odrastao na "generiranom strahu od ustaša i Nijemaca" odnosno kako su ga kao dijete strašili ustašama. Ustvrdio je kako je nedvojbeno da je u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća Srba te da "to nitko iz Hrvatske ne može promijeniti".

"Da zaboravim, neću. Da oprostim neću... i nemam ni potrebe to činiti", kazao je Dodik ocijenivši kako bez slobode nema zaštite a sloboda je država što u slučaju bosanskih Srba znači RS.

Najavio je kako će "podebljati granicu" između RS i Federacije BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!