SULUDE INVESTICIJE

Vučić ispalio nestvarna obećanja: Srbi će za prvo dijete dobivati po 4.250 eura!?

20.01.2024 u 22:02

Bionic
Reading

Iako nije ni premijer niti ministar, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je predstavio program srpske vlade koja se tek treba formirati. Ambiciozno nazvan 'Skok u budućnost - Serbia EXPO 2027', program podrazumijeva nevjerojatne infrastrukturne projekte i gospodarske mjere, poput demografske stimulacije za rođenje djece u iznosima od više tisuća eura

Preciznije, Vučić je najavio kako će od travnja ili svibnja država izdvajati po 500 tisuća dinara (4.260 eura) za rođenje prvog djeteta, čak 600.000 dinara (5.113 eura) za drugo, a još veći iznos za treće i četvrto dijete, iako ga nije specificirao.

Ako se ostvare planirani prihodi, rekao je Vučić, BDP Srbije iznosit će 92,7 milijardi eura, što je za četvrtinu više od 69 milijardi eura koliko je iznosio u 2023. 'Nadamo se nešto boljim geopolitičkim prilikama, samim time i većim investicijama, pa bismo mogli dobaciti i do 100 milijardi', ponadao se Vučić.

Vučić je također ustvrdio da će prosječna plaća u Srbiji 2025. godine prvi put premašiti 1.000 eura, a da sadašnja prosječna plaća iznosi 836 eura na razini Republike Srbije, prenosi Euronews.

'U prosincu ove godine očekujemo da će biti 958 eura. U ovom trenutku, prema našoj procjeni, plaća je 836 eura na razini cijele države. Dakle, očekujemo da će u prosincu biti 958 eura, a u 2025. prosječna će plaća u Republici Srbiji prvi put prijeći 1.000 eura. Smatram to velikim uspjehom samo po sebi - 1.056 eura bit će na razini Republike Srbije, a ne na razini Beograda ili Novog Sada', rekao je Vučić.

Dodao je kako je cilj do prosinca 2027. godine dosegnuti razinu prosječne plaće od 1800 eura i više, pod uvjetom da se ostvari planirana stopa rasta BDP-a od 3,5 posto.

  • +18
Aleksandar Vučić u kampanji Izvor: Profimedia / Autor: Marko Metlas / imago stock&people / Profimedia

Program nazvan po međunarodnoj svjetskoj izložbi Expo koja se 2027. održava u Beogradu, ima šest točaka, a posebno ambiciozno zvuče najave velikih infrastrukturnih ulaganja. Najavio je nekoliko novih brzih prometnica, temeljitu rekonstrukciju svih većih luka na Savi i Dunavu uključujući Apatin i Bogojevo, kojima očito želi preuzeti primat hrvatskim riječnim lukama na Dunavu.

Što se željezničke infrastrukture tiče, najavio je kako će se već do kraja godine od Beograda do Subotice (udaljenost od 180 km) vlakom stizati za sat i 12 minuta. Do kraja ovog četverogodišnjeg programa planirana je izgradnja čak 2000 km pruge.

Najavio je i izgradnju 23 vrtića te 67 škola u Srbiji, izgradnju naftovoda Srbija - Mađarska te veliki projekt izgradnje samoodrživih solarnih elektrana. Sam Expo će se odvijati na rubu Beograda, u potpuno novom kompleksu u sklopu kojega će biti i novi nacionalni stadion s 52 tisuće mjesta, 1500 stanova i centar vodenih sportova. Živi bili pa vidjeli.