ISPLATA U TIJEKU

Vučić dijeli pomoć građanima, kritičari složni: 'Svaka vlada potkupljuje birače, manje primitivno i očigledno'

02.02.2022 u 15:51

Bionic
Reading

U Srbiji je od 1. do 3. veljače u tijeku isplata po 100 eura državne pomoći u vrijeme pandemije mladima od 16 do 29 godina, što kritičari vlasti vide kao pokušaj kupnje glasova uoči parlamenarnih i predsjedničkih izbora u travnju

Za novčanu podršku države od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti prijavilo se ukupno 1.019.796 mladih, objavio je srbijanski ministar financija Siniša Mali.

Za tu mjeru pomoći iz državnog proračuna osigurano je nešto više oko 12 milijardi dinara, odnosno oko 101,7 milijuna eura.

Mali je najavio i da će 10. veljače biti uplaćeno po 20.000 dinara, nešto manje od 170 eura, jednokratne pomoći umirovljenicima, dok su zdravstveni djelatnici sredinom siječnja dobili po 85 eura.

U posljednje dvije godine iz državnog proračuna je tijekom korona krize izdvojeno 8,7 milijardi eura za pomoć gospodarstvu, poduzetnicima i građanima, što je skoro 18 posto BDP-a", rekao je Mali i ocijenio da "država tako pokazuje koliko je stabilna i jaka".

Istodobno, kritičari vlasti ukazuju na to da se, kad se sabere sav novac koji je država dala građanima u posljednje dvije godine samo uoči izbora, dolazi do iznosa od oko 1,4 milijarde eura.

Toliko je novca vlast uložila u pokušaj kupnje novih glasova, ocijenili su sugovornici portala Nova.rs.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović tvrdi kako je proračun Srbije već u deficitu te da za novu pomoć mladima nema novca.

  • +8
Prosvjedi protiv Rio Tinta u Srbiji održani u prosincu Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic/PIXSELL

"Zato ćemo se zbog ovog predizbornog pokušaja kupovine glasova dodatno zadužiti", rekla je Popović.

Po njezinoj ocjeni "svaka vlada potkupljuje birače, manje primitivno i očigledno, ali to radi".

"Vučić je sada krenuo u lov na birače i mora na udicu staviti mamac, a procijenio je da ih može kupiti novcem. E sad, odakle nam taj novac? Nemamo ga, proračun je već u deficitu i morat ćemo uzimati kredite. Na našu veliku žalost, najvjerojatnije od Kineza, po uvjetima koji će ostati tajna", ocijenila je Popović.

Ni politolog Cvijetin Milivojević ne dvoji da je nova runda državne pomoći pokušaj "kupnje glasova uoči izbora".

On navodi kako je građanima lakše prihvatiti da dobiju "100 eura svog novca" ,nego da čuju kako će država morati plati milijardu eura odštete rudarskoj kompaniji "Rio Tinto" zbog rudarenja litija ili da je 600 milijuna plaćeno za televizijski prijenos engleske nogometne Premier lige.

"Druga je stvar što većina građana smatra da im je Vučić dao neke novce. A zašto je tako? Zato što je Vučić ujedno i predsjednik države i predsjednik Vlade i ministar svih ministarstava i predsjednik vladajuće stranke. A za to odgovornost nosi i oporba”, ocijenio je Milivojević za Nova.rs.