oštar istup

Vučemilović: Onoga tko zbog profita ugrozi živote drugih goniti kao masovnog ubojicu

05.10.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović u četvrtak je, povodom požara u osječkoj tvrtki Drava International, poručila da onaj tko radi vlastitog profita ugrozi živote drugih treba biti gonjen kao masovni ubojica.

„Nesreće se uvijek mogu dogoditi, ali indikativno je da se nama te nesreće događaju češće nego drugima i s puno gorim posljedicama. Stvar je nemara i nepridržavanja industrijskih standarda i zakonskih normi. A svaki onaj koji zbog vlastitog profita ili probitka ugrozi živote drugih, mora biti gonjen kao masovni ubojica”, kazala je Vučemilović na konferenciji za novinare.

Dodala je i kako su 'Slavoniju prvo opljačkali, osiromašili, raselili, a sad su je i otrovali'.

Ovaj će požar ostaviti dalekosežne posljedice na zdravlje i sigurnost Slavonaca. Generacije će biti manje ili više otrovane. Na listu razloga zbog koji mlade obitelji napuštaju našu Slavoniju, evo sad još jednoga, upozorila je.

Incident se mogao spriječiti

Smatra da se incident mogao spriječiti da se primjereno reagiralo na prethodne incidente u osječkoj tvornici za preradu plastike. Da su i tvornica i nadležna državna tijela radila svoj posao i da su im interes i sigurnost građana bili prioritet, danas o ovome vjerojatno ne bismo pričali, kazala je.

Istaknula je da je u Hrvatskoj na snazi Uredba o sprječavanju velikih nesreća koja se odnosi i na opasne tvari.

U toj se uredbi, pojašnjava, u članku 4. navodi da se odredbe primjenjuju i na centre za gospodarenje otpadom, a koji sadrže opasne tvari, osobito kad se opasne tvari koriste u vezi s fizikalno-kemijskom obradom. Naglasila je da imamo tvrtku koja na deset hektara skladišti plastiku u kojoj su vatrogasci iz jedne zgrade izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida i ta tvrtka nije u programu koordiniranih nadzora zaštite okoliša niti u programu Seveso nadzora, niti se radi Izvješće o sigurnosti.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Seveso nadzor ili inspekcijski nadzor viših i nižih razreda postrojenja uključuje pregled postrojenja, provjeru unutarnjih mjera, sustava i izvještaja, pratećih dokumenata i ostaloga u svrhu provjere i poticanja usklađenosti postrojenja sa zahtjevima Zakona te propisima koji uređuju zaštitu i spašavanje, pojasnila je.

„Požar se mogao vidjeti čak iz svemira i dim je došao do susjedne BiH, a ovo nije prvi incident u navedenoj tvornici, bilo ih je i ranije”, ustvrdila je.

Za verifikaciju podataka u Registru postrojenja u kojima su prisutne opasne tvari nadležni su Ravnateljstvo Civilne zaštite, MUP i Ministarstvo gospodarstva i nitko od nadležnih nije primijetio da se radi o tempiranoj ekološkoj bombi i ugrozi po zdravlje stanovnika grada Osijeka i osječke regije. Na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stoji, citiram, 'Postrojenja za obradu otpada moraju provjeriti jesu li podložna Seveso propisima', kazala je.

Upozorila je da je tvrtka u kojoj je gorilo deset hektara plastike u Osijeku u popisu obveznika s prijavljenim količinama ispod jedan posto donjih graničnih malih količina i na nju se navedena uredba ne primjenjuje, iako je jučer u Osijeku bilo 100 posto opasnih tvari.

Zapitala se tko je dozvolio da se u neposrednoj blizini Osijeka skladišti deset hektara lako zapaljive plastike bez potrebnih nadzora i tko je verificirao u tri nadležne institucije podatke za Drava International. Najavila je da će zatražiti da ministri Filipović i Božinović izvijeste javnost radi li se o propustu ili je u pitanju nešto drugo. Ako je propust, i za njega netko mora biti odgovoran, a ako su kriminal i korupcija, za to konačno netko mora biti drakonski kažnjen, poručila je Vučemilović.