teške optužbe

Vučemilović: U Hrvatskoj već 20 godina operira isti lanac trgovine djecom

20.06.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović ustvrdila je u utorak da je iz tekstova objavljenih zadnjih dana očito da u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća "operira isti lanac trgovine djecom" čiji su akteri otkriveni posljednjih mjeseci kada se raspravljalo o slučaju Zambija

„Neki su politički i medijski akteri u pokušaju branjenja neobranjivoga mene i Odbor kojim predsjedam prikazivali djelom neke huškačke mašinerije iako smo se mi od prvoga dana bavili isključivo pravnom praksom, zakonskim okvirom, i manjkavošću rada hrvatskih sudova. Dokumenti koje objavljuje 'Jutarnji list' posljednjih dana jasan su dokaz nezainteresiranosti i nesposobnosti, a možebitno i korupcije u radu nekolicine domaćih sudova", istaknula je Vučemilović na konferenciji za novinare.

"Poprilično je očito, iz svega što je objavljeno, da u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća operira isti lanac trgovine djecom čiji su akteri otkriveni posljednjih mjeseci kada se raspravljalo o slučaju Zambija”, ustvrdila je.

Smatra da nije slučajno da se cijela ta operacija pokušala svesti isključivo na slučaj osmorke i pomesti pod tepih njihovim povratkom u Hrvatsku.

Vučemilović: Tu je riječ o sustavnom zataškavanju

Na temelju svega što smo posljednjih mjeseci mogli čuti o Emmanuelu Kabongu, njegovom takozvanom sirotištu i suradnji sa udrugama u Hrvatskoj, postavlja se pitanje zašto se taj lanac štiti i zašto se sve uporno zataškava i to na najvišim razinama, ocijenila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Da me ne biste proglasili teoretičarkom zavjere odmah ću svoju tvrdnju potkrijepiti dokazom, a to je da pravosudna inspekcija nije pronašla niti jednu nepravilnost u radu domaćih sudova u slučajevima međunarodnih posvojenja iz trećih zemalja iako dokazi objavljeni u medijima takav nalaz u potpunosti demantiraju. Podsjetit ću da je Vlada prihvatila gotovo sve prijedloge Odbora za obitelj, mlade i sport s naše tematske sjednice i to je vrlo važno da bi se takve slučajeve spriječilo u budućnosti, ali to ne znači da ćemo okrenuti glavu od organiziranog kriminala koji se dogodio u prošlosti, poručila je.

„Pozivam glavnu državnu odvjetnicu koja ne prati medije da prolista zadnjih par brojeva 'Jutarnjeg lista' i počne raditi svoj posao jer u protivnom je, htjela to ili ne, svojim nečinjenjem i sama dio lanca trgovine djecom”, istaknula je. Po njoj, riječ je o sustavnom zataškavanju na svim razinama što nagovještava i priopćenje Vrhovnog suda kojim najviša pravosudna instanca u državi umjesto da pokrene stegovne postupke napada neovisno novinarstvo i pokušava sakriti istinu od javnosti.

Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora uvijek ću stati na stranu odgovornih novinara koji kvalitetno obavljaju svoj posao i stat ću u njihovu zaštitu pa ako treba i od Vrhovnog suda. Hvala svim hrabrim novinarima koji su, unatoč velikim pritiscima sa više strana, omogućili da činjenice i istina o međunarodnim posvojenjima iz Afrike ugledaju svijetlo dana, kazala je.

  • +41
Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi