razapeto vodstvo

Dvojica radnika dala otkaz u državnoj tvrtki koja servisira protupožarne avione: 'Ne želim više biti dio te kaljuže'

10.08.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Pola protupožarne flote leti, pola zrakoplova koji bi itekako dobro došli vatrogascima - i dalje su na servisu, a u državnoj tvrtki koja ih servisira novi problemi - otkaz u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) dala su dvojica radnika koji su s bolovanja odlazili raditi u inozemstvo

Jedan od njih za Dnevnik Nove TV kaže da ne želi biti dio te kaljuže i otvoreno proziva svoje nadređene. Bude li po planu - jedan zrakoplov će poletjeti. Na drugi ne računaju, ali zato lete njegovi dijelovi. Velikogorički radnici skinuli su ih kako bi zakrpali preostale protupožarne zrakoplove.

U Zemuniku pak - zabranjen ulazak. Vjeruju da će treći kanader koji se sudario s galebovima popraviti do kraja ovog tjedna. Rokovi stišću, a o šteti i udarcu baš nitko ne želi govoriti pred kamerama. Na pomoć dvojice mehaničara iz ZTC-a koji su s bolovanja zarađivali u inozemstvu - ne mogu računati. Dali su otkaze.

  • +23
Veliki šumski požar između Vodica i Jadrije Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

"Ja sam jedan od tih mehaničara koji je dao otkaz jer ne želim više biti dio te kaljuže. Ne samo zbog ovih napisa, nego i zbog mnogih drugih stvari", navodi u prilogu reporterke Ivane Pezo Moskaljov.

"Apsolutno nesposobno i nekompetentno tehničko vodstvo ZTC-a je dovelo do ovog stanja sad s protupožarnim avionima. Ja, odnosno, mi imamo gdje raditi, hrpe odličnih referenci, traže nas i cijene. Najkompetentniji su tamo, a zapravo njima najveća prijetnja jer znaš svoj posao. Jadno", dodao je.

>>> Velika zahvala Hrvatskoj: 'Od ukupno šest kanadera trenutno je aktivno tri, a jedan u Crnoj Gori već od sutra'

Neslužbeno se može čuti da su vratili i opremu u državnoj tvrtki u kojoj su bili plaćeni oko 4500, odnosno, nešto više od 6000 kuna.

Jedan od njih koji se javio Dnevniku Nove TV ne problematizira činjenicu da nije smio raditi iste te poslove za koje je u ZTC-u bio vezan ugovorom. Tvrdi - nitko s njima nije razgovarao prije nego su se ovako razišli. Danas su bez komentara, a još prošli tjedan njihovi nadređeni u Dnevniku Nove TV negirali su vlastitu krivnju za kaos oko remonta i stanje u tvrtki koju vode.

"Kada sve što se događa ne bi bilo iskomunicirano na vrijeme, onda bih vidio, ali s obzirom da su svi za održavanje zrakoplova o kojima pričamo znali - ne vidim", odgovorio je na pitanje o svojoj odgovornosti direktor servisa ZTC-a Roman Babić 4. kolovoza ove godine.

Početkom kolovoza objavljeno je da se rokovi za popravak protupožarnih aviona pomiču na 15. kolovoza, a uprava ZTC-a kao opravdanje tada je navodila problematične i zahtjevne radove.

'Nitko na svijetu ne može jamčiti ovakvu vrstu radova na letjelicama. Ne proizvodimo cipele. Radimo na zrakoplovima starima 20 godina, svako testiranje kod mene osobno budi strah jer ne znam što ćemo novo otkriti. Ne smijemo si dozvoliti da avion iz ZTC-a izađe neispravan', kazao je tada Zdravko Klanac, šef uprave ZTC-a, podsjeća Hina.

Upitan za radnike ZTC-a za koje mediji tvrde da su na bolovanju, a istovremeno rade u inozemstvu, Klanac je odgovorio da je za to čuo iz medija.

''Za jednog od njih smo od inspekcije HZZO-a tražili provjeru bolovanja. Čuo sam da netko od vas ima snimke. Za mene je ta snimka za izvanredan otkaz. Čuo sam da se radi o mehaničaru koji se sam sebe fotografirao u Austriji i slao kolegama'', ocijenio je dodajući da ''nije istražni organ''.