na rok od 40 godina

Vrličani ustupili HGSS-ovcima zgradu napuštene škole: Već imaju plan što će tamo napraviti

31.03.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Napuštena osnovna škola u Vrlici u naselju Vinaliću od danas je na rok od 40 godina ustupljena na korištenje HGSS-u, koji će na tome mjestu urediti višenamjenski multifunkcionalan edukacijsko-spasilački centar

Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić rekao je na potpisivanju ugovora da imaju izvrsnu suradnju s HGSS-om čiji su pripadnici procijenili da će im ta škola poslužiti kao idealno mjesto za njihove potrebe s obzirom na proglašenje Parka prirode Dinare. To je važno zbog sigurnosti svih posjetitelja koji dolaze na Dinaru te na Svilaju i izvor Cetine, rekao je.

Dodao je da su odlučili na korištenje ustupiti objekt površine oko 300 metara četvornih i još 1300 metara četvornih parcele.

Sve ustupaju HGSS-u bez naknade.

"To smo dali po uzoru na objekt koji smo prije petnaestak godina dali PMF-u iz Zagreba. Radilo se o područnoj školi u Ježeviću koju su uredili i priveli je svrsi. Sad tu imamo 80 ležajeva za potrebe studenata koji dolaze na proučavanje flore i faune, Cetine, Krke i Zrmanje, a blizu su Biokova, Dinare i Svilaje", rekao je Plazonić.

Dodao je da studenti tu borave po nekoliko puta na godinu, a lokalna zajednica u svakom trenutku ima na raspolaganju taj objekt.

Župan Blaženko Boban rekao je da će se u bivšoj školi organizirati i trenažni centar za buduće spasioce iz HGSS-a. Dodao je kako je namjera županije da sve napuštene škole, kojih je u Zagori mnogo, stave u funkciju.

Tako u Dragljanima u Vrgorcu uređuju Dom za umirovljenike, a u Novim Selima iznad Omiša trebao bi biti otvoren kamp izvrsnosti.

"Županija će biti partner Gradu Vrlici u kandidiranju za europska sredstava iz kojih bi se uredio prostor nekadašnje škole, ali i plato oko nje. To nije benefit HGSS-u, već nešto što su zaslužili", rekao je župan Boban.

Da je danas veliki dan za županijski HGSS, istaknuo je čelnik splitske stanice Darko Gavrić, koji je rekao da od stare škole namjeravaju napraviti višenamjenski multifunkcionalan edukacijsko-spasilački centar, i to na samim granicama Parka prirode Dinare.

Podsjetio je da je u tom parku posjećenost iz dana u dan sve veća, a s obzirom na to od budućeg centra mnogo očekuju kad je riječ o sigurnosti, edukaciji te dodanoj vrijednosti gradu Vrlici.

Nada se da će do kraja godine pripremiti potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi se 2024. godine prijavili za projekt za koji imaju potporu županije.