JADRANKA KOSOR:

'Vrijeme je za hrabre; neću dići sidro i otići'

  • Autor: tportal.hr/HTV
  • Zadnja izmjena 07.07.2010 08:28
  • Objavljeno 06.07.2010 u 22:15
Jadranka Kosor viri iza vrata

Jadranka Kosor viri iza vrata

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Ja ću ostati do kraja mandata, vodit ću vladu u ovim zaista teškim prilikama. Rekla sam puno puta: ovo je vrijeme za hrabre, ja mislim da spadam među takve. I da ću se uistinu svim silama truditi obaviti svoj posao najbolje što znam', rekla je premijerka Jadranka Kosor za HTV i dodala da neće 'dići sidro i otići', aludirajući na svog prethodnika

'Ni Vladi ni sindikatima nije u interesu da se iz proračuna izdvaja novac za referendum i sigurna sam da ćemo se dogovoriti', poručila je sindikatima Kosor te ih još jednom pozvala na razgovor. Odgovarajući na pitanje Zorana Šprajca koju je mjeru iz programa gospodarskog oporavka bilo najteže ostvariti, premijerka je odgovorila da su sve mjere teške, ali je ipak izdvojila smanjivanje neporeznih davanja.

I premijerka, kao i ministar gospodarstva Đuro Popijač, smatra da većina onih koji su dali svoj potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu nisu znali što potpisuju. 'Uz dužno poštovanje, ljudi su potpisivali protiv krize, teškog života i neizvjesne budućnosti. Preko sindikata i medija javnost je informirana da će se izmjenama zakona o radu uništiti radnička prava, što nije točno', pojasnila je premijerka i podsjetila na fijasko masovnog sindikalnog okupljanja za Praznik rada.

Iako je u nekoliko dana spoznala koliko je kriza duboka, Kosor kaže kako joj prošle godine nije palo na pamet raspisivanje prijevremenih izbora. 'Mislim da bi pripremajući izbore Vlada stala i prestala donositi kvalitetne odluke, npr. riješiti problem sa Slovenijom. Da smo pripremali izbore, ne bismo mogli raditi svoj posao i ne bismo mogli ni obaviti rebalans u srpnju', istaknula je premijerka.

Na pitanje Zorana Šprajca je li uvođenje kriznog poreza bilo greška s obzirom na to da je tako smanjena potrošnja građana, premijerka odgovara: 'To je u tom trenutku bilo jedino rješenje da se isplate mirovine, plaće, rodiljni doplaci i socijalne naknade. Da tog nije bilo, ne znam kako bi završilo, ne bi bilo dobro.'

Šprajc je pitao kako misli zakrpati proračunski manjak, s obzirom na to da su predviđanja da će on do jeseni narasti na deset milijardi kuna, Kosor je rekla kako se ne nada čudu, da situacija nije dramatična te kako će biti sredstava za isplatu plaća i mirovina. Spočitnula je Šprajcu da citira izjave s nedavnog koalicijskog sastanka na kojem nije bio, još jednom potvrdivši sukob s uredničkom politikom informativnog programa HTV-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi