KONTRA DUBROVAČKOG SUDA

Vrhovni sud RH stao na stranu turske novinarke

04.12.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Vicdan Özerdem, turska državljanka i njemačka azilantkinja koja već više od četiri mjeseca boravi u Hrvatskoj na temelju turske tjeralice, može kući, piše Novi list

Vrhovni sud preinačio je odluku Županijskog suda u Dubrovniku i zabranio njeno izručenje te istodobno ukinuo sve mjere opreza koje su se primjenjivale nad Özerdem. To znači da ona, navodi riječki dnevnik, može u Njemačku čim joj u Zagreb, gdje boravi, stigne putovnica koja je u Dubrovniku.

Özerdem je uhićena koncem srpnja na temelju tajne turske tjeralice. U Hrvatsku je s obitelji došla na godišnji odmor. Turske vlasti tvrde da je traže zbog terorizma, što je ona više puta demantirala.

Özerdem, inače novinarka i politička aktivistkinja, provela je kao politička zatvorenica gotovo deset godina u turskim zatvorima u kojima je mučena, zbog čega ima trajne zdravstvene posljedice. Županijski sud u Dubrovniku u rujnu je donio šokantnu odluku prema kojoj bi Özerdem mogla biti izručena Turskoj, iako je ta zemlja poznata po progonu i mučenju političkih protivnika režima i iako Özerdem baš zbog toga uživa politički azil u Njemačkoj. Koncem prošloga tjedna Vrhovni sud tu je odluku preinačio.

U povodu odluke Vrhovnog suda oglasio se i Centar za mirovine studije. Podsjetio je kako Vicdan Ozerdem, nakon što dobije putovnicu i uruči joj se rješenje o ukidanju mjera opreza, može napustiti Republiku Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz.

Centar za mirovne studije navodi i kako je ona druga po redu turska aktivistkinja koja je tijekom 2012. godine uhićena na teritoriju RH na temelju tjeralice turskog Interpola, usprkos činjenici da od 2005. godine ima status izbjeglice u Njemačkoj.