USKORO IZMJENA DRAKONSKOG ZAKONA

Vrhovni sud priznao marihuanu kao lijek!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.06.2009 09:57
  • Objavljeno 04.06.2009 u 08:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog nekoliko stabljika indijske konoplje ili džointa ipak se ne mora na robiju! K. D.-a iz okolice Virovitice, koji je uzgojio dvije konoplje, Vrhovni sud nije poslao tri godine u zatvor kako to propisuje Kazneni zakon, već je njegov usjev i džoint koji je od njega dobio proglasio beznačajnim djelom, izvijestio je Večernji list

Policija je, naime, prije dvije godine otkrila da je K. D. u vrtu iza svoje kuće u selu Žubrici posijao nekoliko sjemenki indijske konoplje i da je uspio uzgojiti dvije stabljike. S njih je nabrao i osušio lišće za nekoliko džointa. Policija je izvagala 67,71 gram marihuane, sve mu oduzela i uz kaznenu ga prijavu dala na sud.

Sadnja biljaka potpada pod zakonski opis proizvodnje opojnih droga, za što od posljednjih zakonskih izmjena iz 2006. prijeti najmanje tri godine zatvora. Jednaka je kazna predviđena i za prodaju droge, bez obzira na to proda li se kome jedan džoint ili kilogram heroina.

Pod takvom optužbom Županijski sud u Virovitici K. D.-a je, koristeći se svim mogućnostima za ublažavanje kazne, na kraju osudio na godinu dana zatvora. Vrhovni, mu, međutim, nije dao pravo. Odlučujući u povodu žalbe, suci najvišeg suda upozorili su da je riječ o maloj količini marihuane koja je K. D.-u trebala poslužiti isključivo za osobnu konzumaciju. Uzeli su u obzir i to što je K. D. branitelj obolio od PTSP-a kojega je marihuana smirivala i olakšavala mu psihičke tegobe. Zbog svega je toga Vrhovni sud primijenio članak 28 Kaznenog zakona i slučaj proglasio beznačajnim djelom, što isključuje kazneni progon. Dodatno je zanimljivo i to što je K. D.-ovu žalbu i stav da je riječ o beznačajnu djelu poduprla i Marinka Orlić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića

Prvi Bajićev zamjenik, Dragan Novosel, kaže kako je i inače stav Državnog odvjetništva da se za manje količine droge i kad je ona za osobnu uporabu ne ide u kazneni progon, već se to smatra bagatelnim djelom. Takav je stav u tužiteljstvu osobito izražen nakon drakonskog pooštravanja zakona.

Ipak, ne primjenjuju se te odredbe na sve slučajeve. Osječanin Krunoslav Keser (prva žrtva drakonskog zakona) doslovno je za šaku trave završio dvije godine u zatvoru, podsjeća Večernji list.

Također, sisačko-moslavačka policija danas je izvijestila kako je podnijela kaznenu prijavu i optužni prijedlog zbog zlouporabe opojnih droga protiv 38-godišnjeg Petrinjca, zatečenog na području Siska u posjedu 0,8 grama marihuane. Toliko o ujednačenom postupanju prema posjedovateljima malih ili doista mizernih količina lakih droga.

Sudac i glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo navodi da Vrhovni sud inače u slučajevima sličnima K. D.-ovu primjenjuje članak 28. Kaznenog zakona o beznačajnom djelu. Ta se odredba posebno primjenjuje na slučajeve kada je riječ samo o posjedovanju, a ne i o preprodaji droge. Posjedovanje, naime, do 1996. uopće nije bilo kazneno djelo, već samo prekršajno.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović uspostavio je radnu skupinu koja priprema nove izmjene Kaznenog zakona, no ovaj se put razmišlja o koraku natrag, da se odustane od drakonskog kažnjavanja za joint.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi