CRNIĆ O PERKOVIĆU I MUSTAČU

'Vrhovni sud mora odlučiti da se izruče obojica ili nijedan'

10.01.2014 u 22:09

Bionic
Reading

Slučajevi Perković i Mustač iznjedrili su različite presude o istom slučaju i suočili nas s neujednačenom sudskom praksom. Za sudsko vijeće koje je odlučivalo o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj zastara je nastupila. Za drugo, koje je odlučivalo o izručenju Josipa Perkovića, nije nastupila zastara, podsjeća HRT

Za sada, dakle, stvari stoje ovako - Perković odlazi u Njemačku, Mustač ostaje u Hrvatskoj. Kako je moguće da su donesene dvije različite presude za isto kazneno djelo?

O tome je govorio gost Dnevnika HRT-a, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa Ivica Crnić. Rekao je da se prema onome što pišu mediji ne može sasvim sigurno tvrditi da je u slučaju Perković i slučaju Mustač potpuno ista činjenična i pravna situacija. 'Moguće je da postoje neke nijanse. Međutim, ako se radi o potpuno dva ista predmeta, onda takva praksa nije dopustiva. Tu je vrlo velika odgovornost Vrhovnog suda koji ima ustavnu ulogu da kao najviši redovni sud osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih pred zakonom. Kad predmet dođe na Vrhovni sud, on mora izraziti stajalište. Ona moraju biti jedinstvena. Moraju se izručiti ili obojica ili nijedan', izjavio je Crnić.

Dodao je i da, ako se radi o potpuno istim slučajevima, a sudovi različito sude, ne vidi nikakve zapreke da stručna javnost, opća javnost, politika i mediji ne upozore na to i da kažu kako nije dopustivo da sudovi različito primjenjuju pravo prema ljudima.