CHAVEZ NA TWITTERU S 4 MILIJUNA PRATITELJA

‘Vratili smo se u domovinu. Hvala mom voljenom narodu!'

19.02.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Nakon više od dva mjeseca provedena u bolnici na Kubi venezuelski predsjednik Hugo Chavez je objavio na Twitteru da se vratio u domovinu i nakon samo nekoliko sati imao je četiri milijuna pratitelja na toj društvenoj mreži, javlja agencija France Presse.

Ovaj neočekivani povratak koji su njegovi pristaše bučno proslavili u Caracasu a prijateljske zemlje popratile porukama za brz oporavak, zasad ne daje naslutiti kakvo političko i ustavno rješenje priprema vlada za preuzimanje vlasti.

Zbog operacije kojoj je u prosincu bio podvrgnut Chavez nije mogao prisegnuti 10. siječnja nakon ponovnog izbora za predsjednika 7. listopada, ali je izvor na Vrhovnom sudu rekao za agenciju France Presse da se svečano preuzimanje dužnosti može upriličiti ‘bilo kad’ ako liječnička ekipa dade svoje dopuštenje.

‘Vratili smo se u domovinu Venezuelu. Hvala Bogu! Hvala mom voljenom narodu! Liječenje ćemo nastaviti ovdje!’, poručio je Chavez (58) na Twitteru, u prvim porukama objavljenim nakon 1. studenog.

Potpredsjednik Nicolas Maduro istaknuo je pak da se Chavez ‘dobro osjeća’, da je ‘svjestan’ i ‘veoma motiviran’, pošto ga je u ponedjeljak navečer posjetio u vojnoj bolnici u Caracasu.

Vlada je u petak objavila snimke Chaveza koji se smiješi na svojoj bolničkoj postelji na Kubi okružen dvjema kćerima. Za razliku od ranijih putovanja, ovaj put nije objavljena nikakva snimka njegova povratka.

Iz inozemstva su Chavezu stizale poruke ohrabrenja, među kojima i od njegova mentora i oca kubanske revolucije Fidela Castra, ekvadorskog predsjednika Rafaela Corree, iz Brazila i kolumbijske marksističke gerile FARC-a.

Promatrači misle da Chavez nakon povratka ima tri mogućnosti: prisegnuti, nakon čega će uslijediti ostavka, s prijevremenim izborima u roku od 30 dana, ostati na vlasti sve dok mu zdravstveno stanje to bude dopuštalo i povući se iz zdravstvenih razloga i prije inauguracije, što je malo vjerojatno.

Po anketi koju je Hinterlaces objavio u ponedjeljak, da se izbori održe sada, Maduro bi dobio 50 posto glasova birača a oporbeni čelnik, guverner Henrique Capriles 36 posto. Potonji je na izborima u listopadu osvojio 45 posto u utrci s predsjednikom Chavezom.