PUSIĆ I RASMUSSEN

'Vrata NATO-a su zemljama regije otvorena'

06.07.2012 u 18:38

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak su u Dubrovniku razgovarali o pitanjima vezanim uz regiju, posebice o približivanju hrvatskih susjeda Europskoj uniji i NATO-u.

'Politika otvorenih vrata NATO-a se nastavlja. Radit ćemo sa zemljama u regiji kako bi ojačali njihove veze sa Savezom i pomogli u provođenju nužnih reformi za buduće članstvo', rekao je prvi čovjek NATO-a po dolasku u Dubrovnik, na sedmi po redu "Croatia Summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo".

On, kako je istaknuo, regiju jugoistočne Europe vidi u strukturama Europske unije i NATO saveza.

'Moja je zadaća da sve zemlje u regiji budu u strukturama EU-a i NATO-a', kazao je Rasmusssen i izrazio zadovoljstvo napretkom koji su neke zemlje postigle.

Ministrica Pusić je ocijenila da je članstvo u NATO-u 'apsolutno ključni element stabilnosti svake zemlje'.

Istaknula je mogućnost da Hrvatska, koja je prošla kroz proces pristupanja NATO-u, pomogne zemljama u regiji u ispunjavanju uvjeta za članstvo. U razgovoru s Rasmussenom se osvrnula na sudjelovanje Hrvatske u misiji u Afganistanu i najavila inicijativu da Hrvatska kombinira vojne mirovne misije s civilnim misijama u toj zemlji.