u srcu kopačkog rita

Vraća se stari sjaj dvorcu u kojem su se odmarali Habsburgovci i Tito; do kraja godine planira se otvoriti i za posjetitelje

07.05.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Vraća se stari sjaj dvorcu Tikveš u srcu Kopačkog rita u Baranji. U obnovu se ulaže 61 milijun kuna od čega je gotovo 44 milijuna kuna europskog novca. U obnovljene prostore dvorce planira se smjestiti Prezentacijsko-edukacijski centar

Dvorac Tikveš u srcu Kopačkog rita po treći je puta otvorio svoja vrata javnosti kako bi se upoznala s projektom izgradnje Prezentacijsko-edukacijskog centra u obnovljenom dijelu, priopćili su iz Javne ustanove Park prirode (JUPP) Kopački rit.

U obnovu dvorca ulaže se 61 milijun kuna od kojih gotovo 44 stiže iz Europe. Cilj je vratiti mu stari sjaj uz primjenu suvremene tehnologije koja će omogućiti, ističu u Kopačkom ritu, uvjerljiv povratak u bogatu prošlost.

'Kroz projekt će se obnoviti tri velika objekta, dvorac, Ladanjska kuća i aneks dvorca koji je izgrađen tijekom Josipa Broza Tita', rekla je za tportal Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za prihvat posjetitelja i edukaciju JUPP-a Kopački rit.

Radovi na uređenju započeli su prije dvije godine, a završetak se očekuje do kraja ove.

'Završili su građevinski radovi, slijedi opremanje s puno multimedije, tehnike', objašnjava Marušić ističući kako će posjetitelji po završetku imati prilike doživjeti kroz virtualne naočale podvodni svijet najveće europske močvare, ali i vidjeti kako se nekada živjelo na ovom području.

Dok su rekonstrukcijom starog i novog dvorca zadržani vanjski izvorni oblici, u unutrašnjost će se smjestiti suvremeni prezentacijski prostor.

Dvorac Tikveš Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Dvorac Tikveš s konca 17. stoljeća mijenjao je ugledne vlasnike. U njemu je, navodi se 1697. godine Eugen Savojski darovnicom ugarsko-hrvatskog kralja Leoplda primio na dar područje Kopačkog rita i osnovao gospodarstvo Bilje.Osebujna narav Eugena Savojskog u Kopačkom je ritu osmislila brojne strateške dosjetke među kojima i 14 gradova-utvrda povezanih rijekama Drava-Sava-Tisa- Dunav među kojima se nalazi i osječka Tvrđa.

Nakon njegove smrti, Beljski posjed preuzima obitelj von Habsburg, a ladanjski dvorac Tikveš je do 1918. godine bio okupljalište monarhijske elite koju su kopnom dovozile kočije, a riječnim brodovi. U baranjskim šumama posvećivali su se lovu i otmjenoj dokolici. Dvorac u Tikvešu te život okolnih žitelja, ostaje ovjekovječen na brojnim fotografijama Isabelle von Habsburg, jedne od prvih europskih i svjetskih fotografkinja.

Za vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića Kopački je rit proglašen rezervatom, a u trogodišnjem razdobolju vladavine kraljevine Mađarske (1941-1944.) Mađarski narodni muzej u njemu osniva biološku stanicu Albertina.

Kopačkim ritom od 1959. godine upravlja lovno-šumsko gazdinstvo Jelen, a osam godina kasnije postaje Upravljani prirodni rezervat. U Domovinskom ratu kompleks je devastiran, a nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prelazi Park prirode Kopački rit.