šarolika družina

Vozač, ugledna znanstvenica i bivša ministrica, neokrunjeni kralj Adventa, samozatajne suradnice: Tko je tko u danas uhićenoj Bandićevoj ekipi?

30.06.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Ljeto na Zrinjevcu, pa Advent u Zagrebu, smjena u bolnici Srebrnjak... U današnjoj akciju USKOK-a i DORH-a privedena je ekipa koja je nekoliko godina punila medijske stupce, ali i osobe u sjeni. Denis Mohenski, poduzetnik prozvan 'kraljem Adventa', Bandićevi vozači Zdravko Krajina, povezan s Mohenskim, i Vladimir Džajo. Tu je i službenica gradskoga ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić te pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, ali i Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Bandićeve stranke i nekadašnja ministrica zdravstva

Modus operandi Denisa Mohenskog bio je jednostavan. Od Grada u najam dobije stotine kućica za razne manifestacije za nekoliko tisuća kuna po kućici, a potom ih ugostiteljima iznajmi za višestruko veću cijenu. Laka lova.

Osim što je sam Grad Zagreb time oštećen za golem iznos jer su Mohenskom kućice davane po niskoj cijeni, ugostitelji i svi oni koji su na mnogim zagrebačkim manifestacijama i sajmovina mogli zaraditi koju kunu bili su ucjenjivani.

Tportal je o tom takvom načinu poslovanja pisao još 2015., kad je kućicama i štandovima drmala neka druga ekipa. Mohenski pak na scenu stupa 2016. Godine 2019. 24 sata ekstenzivno su izvještavala o mutnim poslovima vezanim uz najam kućica na Adventu, ali i na manifestaciji Ljeto na Zrinjevcu.

Mohenski bi od Grada u najam uzeo 50 kućica na najatraktivnijim lokacijama i za to je Gradu trebao platiti oko 312 tisuća kuna. Zatim je svaku kućicu iznajmljivao ugostiteljima po cijenama koje se kreću od 35 do 100 tisuća kuna. Imao je i svoju kućicu, jednu od najvećih na Adventu, uz sam rub Trga bana Jelačića. Poslovao je preko obrta Demo Rebus, koji je od osnutka sudjelovao na Adventu i zarađivao milijune bez ijednoga zaposlenog.

Redatelj Dario Juričan pripremajući film Kumek razotkrio je da je veza Mohenskog i pokojnog gradonačelnika Milana Bandića zapravo Bandićev vozač Zdravko Krajina.

U objavi naslovljenoj 'Udruženi adventski pothvat' Juričan na svojemu Facebooku piše: 'Ljeto na Zrinjevcu, 19.7.2019. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Uskokova redovna mušterija, u slobodno vrijeme rezač etiketa, dolazi na otvaranje Ljeta na Zrinjevcu koje organizira kralj zagrebačkog Adventa s najvećim brojem kućica - Denis Mohenski. Veza Mohenskog i Bandića je Bandićev vozač Zdravko Krajina. Krajina se privatno druži s Mohenskim, bio mu je između ostalog i na otvaranju vile u Novigradu. U slobodno vrijeme Krajina zarađuje sa svojom tvrtkom Eko sajam rentanjem štandova na glavnom zagrebačkom Trgu. Krajina je dao na Sudu, prema navodima Uskoka, kao svjedok u aferi Agram, u kojoj je Bandić prvooptuženi, lažni iskaz.

Karajinina tvrtka Eko sajam, pisala su 24 sata, za manifestaciju 'Martin je v Zagrebu' od Grada su dobila dozvolu za postavljanje 50-ak štandova za deset i pol tisuća kuna, a najam jednog štanda po danu OPG-ovima je naplaćivan 700 kuna. Krajina je bio svjedok u aferi Agram, čiji se krak odnosi i na korištenje službenih automobila Grada Zagreba za odlaske na svinjokolje i privatne sprovode, među ostalim.

Andrea Šulentić, pročelnica stručne službe gradonačelnika Milana Bandića, javnosti je gotovo potpuno nepoznata. Ova diplomirana pravnica koja je radno iskustvo brusila na Županijskom, Općinskom i Trgovačkom sudu u Zagrebu i Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske također je bila svjedokinja u aferi Agram.

Koja je njezina uloga u novoj aferi, još nije službeno poznato, no spekulira se da ima veze s Anom Stavljenić Rukavinom i bolnicom Srebrnjak.

Novi gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je pak potvrdio da su ona i Krajina i dalje zaposlenici Gradske uprave te da treba tek vidjeti što će s njima.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Prema pisanju medija, uhićena je i Jelena Čeklić, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup. S obzirom na to da je to povjerenstvo odlučivalo, među ostalim, o davanju u zakup površina za razne manifestacije i sajmove, za pretpostaviti je da je uhićenje vezano uz temu kućica i štandova.

Tomašević je pak danas također kazao da mu je jedan od prvih poteza bilo raspuštanje tog povjerenstva i imenovanje novih ljudi u njega. A predsjednik tog povjerenstva do kraja 2020. bio je liječnik Gizmi Redžepi, čovjek koji je bio Bandićeva osoba od povjerenja, koji je proveo s Bandićem posljednje sate njegova života te iznosio kontradiktorne informacije o okolnostima smrti dugogodišnjega gradonačelnika.

O uhićenom drugom vozaču, Vladimiru Džaji, ne zna se ništa osim da trenutno nije gradski zaposlenik.

Oko podneva se doznalo da je među uhićenima i Ana Stavljenić Rukavina, koju se, kako javlja Jutarnji list, sumnjiči da je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak zajedno s Bandićevom pročelnicom Andreom Šulentić zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice, a nakon smjene Bore Nogala. Ova uskoro 82-godišnjakinja dugogodišnja je suradnica pokojnog Milana Bandića. Uz to je i potpredsjednica njegove stranke MB 365.

Stavljenić Rukavina bila je na glasu kao moralna vertikala jer je kao ministrica u vladi Ivice Račana dala ostavku nakon što su 23 pacijenta umrla na hemodijalizi zbog neispravne medicinske opreme. Taj slučaj poznatiji je kao afera Baxter. Stavljenić Rukavina tada je bila u HSLS-u, a nakon ostavke nije se bavila politikom. Sve do 20913., kad završava uz Milana Bandića. Stavljenić Rukavina inače ima impresivnu biografiju.

Liječnica je, magistra farmacije i specijalistica medicinske biokemije. Od 1985. godine redovita je profesorica na Medicinskom i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je predsjednica Hrvatskog društva za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora, predsjednica Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju, prva predsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara u tri mandata, dopredsjednica Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.