NEMIRI U BARCELONI

Vozač iz Barcelone ubijen je u Cambrilsu, policija traga za ostalim teroristima

18.08.2017 u 20:20

Bionic
Reading

Vozač kombija koji je u Barceloni ubio 13 osoba jedan je od pet napadača koje je policija ubila u gradu Cambrilsu, priopćila je policija za agenciju EFE News. Nakon jučerašnjih terorističkih napada u Španjolskoj, u petak popodne u Barceloni su izbili nemiri. Sukobili su se radikalni desničari i ljevičari

Muškarac koji je vozio kombi koji se u četvrtak popodne zaletio u gomilu ljudi u centru Barcelone ubijen je u Cambrilsu, pišu španjolski mediji. U džihadističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 14 osoba i više od 120 je ranjeno. Katalonska policija ranije danas je objavila kako je moguće da je jedan od petorice ubijenih napadača muškarac koji je upravljao kombijem. Riječ je o 18-godišnjem Moussi Oukabiru.

Katalonska policija objavila je imena i fotografije muškaraca za kojima još uvijek traje potraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Barceloni. Riječ je o Saidu Aallaau, Mohamedu Hychamiju i Younesu Abouyaaqoubiju, državljanima Maroka koji su živjeli u Ripollu.

U Ripollu su u tijeku su pretresi stanova, javlja AFP. Glasnogovornik regionalne katalonske policije Josep Lluis Trapero rekao je kako se čini da je postojala organizacija koja je zajedno djelovala u Kataloniji, posebice u Ripollu i Alcantaru. 

Do sada su uhićene četiri osobe, trojica Marokanaca i jedan Španjolac, dok je policija ubila pet osoba u Audiju A3 koji su ubili jednu osobu u Cambrilsu.

  • +12
Napad u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

N1 javlja da su večeras u Barceloni održani prosvjedi desničarskih i antifašističkih aktivista, na kojima je došlo do fizičkog sukoba. Članovi krajnje desne opcije La Falange okupili su se u blizini mjesta na kojem je napadač u jurećem kombiju počinio strašni napad.

Članovi La Falange su okrivili politiku multikulturalizma i imigracije za napad koji se dogodio u Barceloni, a svoje pristalice pozvali su kako bi 'pokazali svoje gađenje prema džihadizmu'.

U isto vrijeme odgovor na ovaj prosvjed organizirale su i ljevičarske skupine Arran i Endavant kako bi poslali poruku protivljenja fašizmu. Do sukoba je došlo kad su članovi La Falange, njih 100-tinjak, krenuli niz ulicu La Blocheria. Tada su ih protuprosvjednici, kojih je bilo zamjetno više, odgurali prema trgu Catlunya. Policija je morala intervenirati kao ne bi došlo do većih sukoba.

Katalonske vlasti potvrdile su da je napad u središtu Barcelone povezan s onim koji je uslijedio u ljetovalištu Cambrils, dok se još ispituje je li incindent na kontrolnoj točki gdje auto udario u policajce također terorizam.

Među žrtvama terorističkog napada su državljani najmanje 34 zemlje. U Francuskoj će u subotu zastave biti spuštene na pola koplja u znak počasti žrtvama napada u Španjolskoj među kojima 28 ranjenih Francuza. 

Marokanski kralj Mohammed VI. izrazio je u petak sućut španjolskom kralju Felipeu zbog smrtonosnih napada za koje su osumnjičena i tri Marokanca.

Kralj je osudio 'užasno kazneno djelo koje je u suprotnosti sa svim ljudskim vrijednostima i vjerskim propisima'.