samit u tirani

Von der Leyen: Rusija i Kina bore se za jačanje utjecaja na zapadnom Balkanu

06.12.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Rusija i Kina pokušavaju ojačati svoj utjecaj na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

"Hoće li prevladati autokracije i zakon najjačeg ili će prevladati demokracija i vladavina prava?", zapitala se Von der Leyen u Tirani pri dolasku na samita čelnika EU-a i zemalja zapadnog Balkana. "Ta previranje primjetno je i na zapadnom Balkanu - Rusija pokušava utjecati, Kina pokušava utjecati", dodala je.

Istaknula je kako zemlje moraju odabrati jesu li na strani Europske unije. "Jeste li na strani demokracije - to jest Europske unije, vašeg prijatelja i partnera - ili želite krenuti drugim putem", kazala je Von der Leyen, naglasivši kako je Europska unija najveći investitor u regiji.

Sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije priključile su se sankcijama EU-a Rusiji. Predsjednik Srbije odbacio je tvrdnje da je njegova zemlja prebliska Rusiji uoči samita. "Srbija je neovisna zemlja. Mi smo na europskom putu i na njemu ćemo ostati", kazao je Vučić.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kazao je da će "budućnost naše djece biti sigurnija i prosperitetnija sa zapadnim Balkanom u Europskoj uniji".

Kosovo će podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u do kraja godine, izjavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani nakon što su zemlje EU-a nedavno podržale bezvizni režim za Kosovo od 2024.

Osmani je naglasila da Kosovo podržava vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, uključujući "usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, kao i odbacivanje svakog malignog utjecaja faktora poput Rusije i Kine".

Čelnici su razgovarali i o integraciji zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU-a, rastu cijena energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i sl.

Europska komisija je prošlog mjeseca predložila paket energetske potpore vrijedan milijardu eura za pomoć zemljama zapadnog Balkana protiv visokih cijena energenata i ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Čelnici EU-a i zapadnog Balkana potpisali su u utorak ujutro deklaraciju o dobrovoljnom početku smanjivanja naknada za roaming, uz mogućnost potpune suspenzije do 2027.

Očekuje se da će lideri EU-a također razgovarati o neregularnim migracijama prema Uniji.

Više od 120 tisuća ilegalnih prelazaka granice detektirano je na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti u prvih deset mjeseci 2022., što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na godinu dana ranije, prema podacima Frontexa, agencije EU-a za zaštitu granice.

Komisija je u ponedjeljak pozvala zemlje zapadnog Balkana da pojačaju granične kontrole i deportacije te da postrože vizni režim za treće zemlje.

Komisija se nada da će manje ilegalnih migranata stizati u EU ako zemlje zapadnog Balkana prestanu dopuštati državljanima trećih zemalja ulazak u zemlju bez vize, ako je nemoguće bez nje ući u Europsku uniju.