MEHANIZAM ZA CIVILNU ZAŠTITU

Von der Leyen i Merkel najavile pomoć Indiji zbog eksplozivne epidemije koronavirusa

25.04.2021 u 16:39

Bionic
Reading

Europska unija aktivirat će Mehanizam Unije za civilnu zaštitu za pomoć Indiji suočenoj s eksplozijom zaraze covida-19, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a ranije u nedjelju pomoć su najavili njemačka kancelarka, Pakistan i Sjedinjene Države.

Uspostavljen 2001. godine, mehanizam civilne zaštite omogućuje državama da usklade svoju pomoć i sredstva u izvanrednim situacijama u slučaju kada neka zemlja ne može sama se nositi s izazovom.

"EU će zajednički aktivirati svoja sredstva kako bi brzo odgovorila na zahtjev Indije za pomoći putem Mehanizma civilne zaštite EU", napisala je na Twitteru von der Leyen izrazivši "zabrinutost zbog epidemiološke situacije".

Europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič rekao je također na Twitteru da Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u središtu tog mehanizma već dogovara s državama članicama isporuke kisika i lijekova.

Nešto ranije u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da je njezina vlada spremna hitno priskočiti u pomoć Indiji, no nije objavila pojedinosti.

"Borba protiv pandemije je i borba svih nas. Njemačka je solidarna s Indijom i priprema hitnu misiju pomoći", objavila je Merkel.

Nikakve pojedinosti nisu zasad objavljene iz Berlina, no tjednik Der Spiegel naveo je u subotu, pozivajući se na neimenovane izvore, da su njemačke oružane snage već primile zamolbu da organiziraju opskrbu kisikom.

Zdravstveni sustav puca, bolnice bez kisika

Indija s 1,3 milijarde stanovnika ima 16,96 milijuna oboljelih i 192.311 umrlih pošto je 2.767 građana umrlo u zadnja 24 sata.

U nedjelju je Indija, četvrti dan zaredom potvrdila rekordan broj novozaraženih, 349.691 u posljednja 24 sata.

  • +12
Koronavirus u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Himanshu Sharma/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bolničko osoblje ne može se više nositi s navalom pacijenata, nedostaje bolničkih kreveta, kisika, vitalnih lijekova.

Medicinsku pomoć susjednoj Indiji, uključujući respiratore, već je ponudio njezin regionalni rival Pakistan koji je i sam teško pogođen koronavirusom.

Prepune bolnice danima grčevito pokušavaju nabaviti kisik i odbijaju nove bolesnike, a indijska vlada angažirala je vojne zračne snage u pokušaju da osigura dostavu bolnicama u najpogođenijim područjima.

Stanje je posebno teško u glavnom gradu Delhiju gdje pacijenti umiru u bolnicama jer nema više kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je stanje u Indiji "pogubni podsjetnik" na ono što koronavirus može uzrokovati.

U subotu navečer Sjedinjene Države objavile su da planiraju brzo rasporediti dodatnu pomoć indijskoj vladi i zdravstvenim radnicima.