tradicijska manifestacija

Vojvođanski Hrvati blagoslovili plodove žetve na Dužijanci

13.08.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Tradicijska zahvala Bogu za plodove žetve, svečanost koju bunjevački Hrvati nazivaju „Dužijanca“, priređena je u nedjelju u Subotici, kao završna manifestacija niza prigodnih programa započetih u travnju Blagoslovom žita.

"Dužijancu" su organizirali istoimena Udruga bunjevačkih Hrvata i Grad Subotica, a slavlje je počelo svečanom misom zahvalnicom u katedrali Svete Tereze Avilske.

Uslijedila je simbolična procesija sudionika žetvenih svečanosti koji su, odjeveni u bunjevačke narodne nošnje, u mimohodu prošli središnjim subotičkim ulicama do trga ispred Gradske kuće.

Ovogodišnja, 113. "Dužijanca" okončana je tradicionalnom i simboličkom predajom kruha od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Primajući kruh, Bakić je istaknuo da "Dužijanca", organizirana s Udrugom bunjevačkih Hrvata, simbolički predstavlja i "praznik zajedništva", koji oslikava "svu ljepotu i raznolikost" Vojvodine i Srbije.

Bakić je naglasio da u Subotici žive "pripadnici više od 20 nacionalnih zajednica" koje Grad "brižljivo čuva".

On je poručio da će gradska uprava Subotice i ubuduće pružati potporu hrvatskoj nacionalnioj zajednici, jednako kao i svim manjinskim zajednicama na teritoriju te multinacionalne općine.

Bakić je iskanuo nadu da će "Dužijanca" još zadugo biti "jedna od najznačajnjih manifestacija" u Subotici.

"Dužijanci" su nazočili veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević, predstavnici Vlade Srbije, Grada Subotice, Hrvatskog nacionalnoog vijeća, brojnih udruga, velikodostojnici Subotičke biskupije i lokalno svećenstvo. "Dužijanca" je ove godine prethodno priređena i u Mostaru i Blagaju.