BORBA S NABUJALIM RIJEKAMA

Vojnici, vatrogasci i građani na vodenoj fronti

14.02.2014 u 16:21

  • +25

Poplavljena okolica Siska

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Bionic
Reading

Vodostaj Kupe i Save na sisačkom području napokon stagnira, a kako najavljuju stručnjaci Hrvatskih voda, uskoro se očekuje i njegov lagani pad.

Zahvaljujući angažiranju stotinjak pripadnika Hrvatske vojske iz gardijskih brigada Gromovi i Tigrovi, stanje na najugroženijim područjima sisačkog Pokuplja je pod kontrolom.

Dvadesetak najugroženijih stanovnika iz poplavljenih kuća Letovanića je evakuirano, uglavnom kod rođaka i susjeda, a nekoliko kuća koje vlasnici nisu htjeli napustiti, branitelji zaštićuju zečjim nasipima i stalnim ispumpavanjem vode.

U Starom Brodu pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja čamcima su organizirali opskrbu obitelji u dvadesetak kuća koja su okružene vodom. Županijska cesta između Žažine i Letovanića je na dva mjesta preplavljena, pa je opskrba organizirana kamionima.

Na poziv županice Marine Lovrić Merzel, na ugroženo je područje upućeno još 300 pripadnika Hrvatske vojske sa šest kamiona i dva bagera. Oni će učvršćivati i podizati oko pet kilometara nasipa kod Starog Pračna i Stare Drenčine nedaleko Siska, kojima prijete zaobalne vode.