MORH ODGOVARA

'Vojnici kao osobno naoružanje zadužuju jurišnu pušku'

09.10.2013 u 18:47

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane se oglasilo povodom medijskih napisa o oduzimanju pištolja pripadnicima hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, poručivši da je nakon detaljnog razmatranja zaključeno da u budućim kontingentima dio pripadnika nema potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja

I pored toga što se tijekom obuke svi pripadnici osposobe za sigurno rukovanje osobnim naoružanjem, povremeno se događaju nepravilnosti, uglavnom uzrokovane ljudskim faktorom, navode iz MORH-a.

Upravo zbog toga, nastavljaju dalje, pojačan je intenzitet obuke u rukovanju osobnim naoružanjem u području operacije ISAF, ali takvi događaji ubrzali su i odluku o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja, ali samo za one pripadnike OS-a RH kojima ono nije potrebno za izvršenje zadaća u misiji.

Uzevši u obzir trenutačna pravila uporabe snaga utvrđeno je da, od 210 pripadnika 22. hrvatskog kontingenta, njih 60 na vojničkim dužnostima zbog prirode obavljanja svojih zadaća nema potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja, dok preostali dio od 150 pripadnika (časnika, dočasnika i vojnika) radi prirode zadaća imaju potrebu za nošenje kratkog naoružanja te ih isti imaju i nose, priopćili su iz MORH-a.

Slijedom navedenog donesena je i Zapovijed načelnika GS OS RH temeljem koje je 60 pripadnika 22. HRVCON-a ISAF razdužilo kratko osobno naoružanje, te trenutačno za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36 cal. 5,56x45 mm.

Inače, zemlje sudionice (47) u operaciji ISAF naoružavaju časnike i dočasnike u području operacije kratkim i dugim osobnim naoružanjem kao što je slučaj i u OSRH.

Kod vojnika koristi se model naoružavanja koji koriste i u matičnoj državi (jurišna puška). Samo vojnici koji izvršavaju zadaće u kojima je propisano nošenje i uporaba kratkog osobnog naoružanja u području operacije isto i imaju u osobnoj uporabi (specijalne, vojnopolicijske, obavještajne i druge specifične zadaće), navode u MORH-u. U načelu, vojnici kao osobno naoružanje zadužuju jurišnu pušku.