MANJAK PODATAKA

Voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda: Naše cjepivo dobro je i za starije ljude

03.02.2021 u 10:42

Bionic
Reading

Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece protiv covida-19 daje dobar imunosni odgovor u starijih ljudi, iako za sada nema dovoljno podataka o njegovoj točnoj učinkovitosti, rekao je u srijedu voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda Andrew Pollard.

Francuska je u utorak priopćila da se cjepivo AstraZenece protiv covida-19, iako odobreno, ipak ne preporuča starijima od 65 godina zbog nedovoljne količine podataka o njegovoj učinkovitosti u toj dobnoj skupini.

Takve preporuke ranije su dale Njemačka, Austrija i Italija.

Zamoljen da komentira izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je cjepivo "kvaziučinkovito" za starije od 65, Pollard je rekao da "ne razumije što ta izjava znači".

"Radi se o tome da imamo manje podataka za tu starosnu skupinu i zbog toga ljudi imaju manje pouzdanja u razinu zaštite tog cjepiva", rekao je Pollard za BBC.

No, istaknuo je da je "primjetan dobar imunosni odgovor kod starijih, veoma slično mladim odraslim osobama".

"Zaštita koju vidimo ide u istom smjeru i sličnog je razmjera", rekao je Pollard.

  • +3
AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: DRAGO PRVULOVIC

Također je istaknuo da je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo AstraZenece za sve dobne skupine, a u čiju učinkovitost nimalo ne sumnja ni britanski ministar zdravstva.

"Uvjereni smo da je to cjepivo pogodno za sve dobne skupine", rekao je Hancock.

U razgovoru za BBC, Pollard je također kazao da bi se cjepiva protiv covida-19 mogla pokazati kao zaštita protiv teškog oblika bolesti, čak i uz nastajanje novih sojeva koji omogućuju nastavak transmisije među ljudima.