ISTRAŽIVANJE SE NASTAVLJA

Vodeći geolozi dolaze po kugle u Vrgorac

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 24.05.2010 07:37
  • Objavljeno 24.05.2010 u 07:00
Kamene kugle  pronađene na gradilištu auto ceste

Kamene kugle pronađene na gradilištu auto ceste

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić / tportal

Rezultati analize na PMF-u pokazuju da su Vrgoračke kugle zbog izrazite pravilnosti u strukturi i velike koncetracije na malom prostoru vrlo značajni prirodni fenomen kakav u Hrvatskoj nije pronađen

Do sada su slične pojave pronađene na području Hrvatske, ali Jurske starosti, dok ovakve pravilne nodule iz vremena Krede nisu nikad zabilježene.

Rožnjačke nodule iz Vrgorca imaju veliku tvrdoću, čak veću od stakla te ga lako mogu parati. Tako veliku tvrdoću i oštre fragmente koristili su naši pretpovijesni preci, koristeći taj materijal kao alatke za rezanje ili struganje.

Vrgoračke kugle nastale su iz kristalizacijske jezgre oko koje se postepeno vezao mineralni materijal iz još neočvrsnutog morskog sedimenta koji je sadržavao vodu zasićenu različitim otopljenim mineralima – prvi su zaključci znanstvenika s PMF-a.

Najnovija saznanja o fenomenu iz Vrgorca ozbiljno su zainteresirala geologe s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, tako da će ovih dana skupina vodećih hrvatskih znanstvenika s odjela Geologije koje predvodi prof. dr. sc.Jasenka Sremac doći u Vrgorac uzeti uzorke kugli.

Uzet će uzorke i okolnih stijena, među kojima se nalaze, da bi točno utvrdili starost kugli, oblike i mineralni sastav nesvakidašnjeg fenomena koji je otkriven na gradilištu Dalmatine na ulaznom portalu tunela Mali prolog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi