PIJANI PUCALI PO SVOJIMA

Vođa separatista koji je srušio malezijski avion ratovao u BiH

18.07.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Igor Girkin, vođa separatista u Ukrajini koji je preuzeo odgovornost za rušenje malezijskog aviona, pri čemu je ubijeno 295 civila osoba, borio se na srpskoj strani u Bosni i Hercegovini, javlja bosanskohercegovačka novinska agencija Patria (NAP)

Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov i veteran je ruskih ratova na Kavkazu. U svojoj službenoj biografiji ističe da se borio i u ratu u BiH, i to na strani Vojske Republike Srpske, javlja NAP

Girkin se neposredno prije objave informacije o rušenju aviona Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine na Twitteru 'pohvalio' kako su njegove snage srušile jedan vojni avion tvrdeći da se radi o teretnom avionu.

Svoja sjećanja iz Bosne prvi je put objavio u moskovskom tjedniku Zavtra 1998. U redakciji lista upoznao se s Aleksandrom Borodajom, koji je sada premijer samoproglašene Republike Donjeck. Za Strelkova ruski novinari pišu da je oficir Ruske vojne obavještajne službe, piše je pak fokus.ba


'Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne smije piti. Prvi moji dojmovi iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat nalikuje na 'veliki Bejrut'. Kad sam došao u Bosnu, ondje se mnogo pilo od čega je bilo samo štete', sjeća se.

Priznaje kako je pod utjecajem alkohola bilo i žrtava na njihovoj strani. 'Pošto su dobrovoljci dobro popili, od paljbe su nastradali njihovi. Kozački zapovjednici su noć prije događaja puno pili, pa su zbog mamurluka minobacači ruskog odreda pokrili svoje. Tada je poginuo naš Kozak i Srbin pratitelj, a još jedan dobrovoljac je postao invalid', sjeća se i dodaje da mu je lekcija iz Bosne dobro došla u organizaciji obrane Slavjanska, a prije toga i tijekom ratovanja na Kavkazu.