novi problem

Voda poskupljuje, mali gradovi i općine prijete referendumom

08.02.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Nova uredba o uslužnim područjima, kojom je Vlada krajem prošle godine predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki tvrtkama većih gradova, nailazi na sve veći otpor na terenu, piše u utorak Večernji list

Iako je cilj ove uredbe bio sigurnija i pouzdanija opskrba pitkom vodom i u konačnici niža cijena za krajnje potrošače, gradonačelnici u okolici Zagreba tvrde kako se događa upravo suprotno – velike tvrtke vlastite gubitke nastoje pokriti kroz nametanje većih troškova za vodu manjim gradovima i općinama.

Na to se u intervjuu za Večernji list otvoreno požalio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, tvrdeći kako pregovori sa zagrebačkom Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) upućuju na to da zagrebačka tvrtka vlastite gubitke želi pokrpati novcem građana Sv. Nedelje. Zurovec tvrdi kako zagrebački ViO njegovu gradu nastoji nametnuti 40-postotno poskupljenje svojih usluga, iako bez naknade koriste vodu iz njihova vodocrpilišta.

Uz Sv. Nedelju, u novoj aglomeraciji je i Jastrebarsko, koje je vlastitu vodoopskrbu modernizirao ulaganjem više od 170 milijuna kuna iz EU fondova.

"Grad Jastrebarsko godinama se borio za pravedniji sustav, ali vlada nije slušala vodne isporučitelje, odnosno općine i gradove koji upravljaju tako važnim resursom, već je pravdu ponovno krojila politika umjesto struke", tvrdi gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, koji je predlagao da se prvo gradovima kao vodnim isporučiteljima pripoje okolne općine, a onda po potrebi odluči o daljnjem okrupnjavanju.

"Usprkos našim nastojanjima, uredba je donesena, a sad nas najviše brinu pitanja otuđivanja imovine i regulacija cijena. Naime, vlada donosi i uredbu o regulaciji cijena vode na što također ne možemo utjecati", kaže Novosel, uz poruku da će tada inzistirati na tome da uspostavljeni sustav i visoki standard, kao i kroz europske projekte valorizirana cijena za Jaskance ostanu na istoj razini.

Primjedbama na novu uredbu gradonačelnici su se obraćali i Ministarstvu gospodarstva no ono ih, kažu, ignorira. Zurovec zbog toga najavljuje i radikalnije korake. U Sv. Nedelji, kaže, razmišljaju o referendumu kojim bi od svojih građana zatražili da se izjasne o uredbi koja ih neraskidivo vezuje uz zagrebačko vodoopskrbno područje.

A referendum na ovu temu već je i formalno pokrenuo grad Ivanec u Varaždinskoj županiji, čije je Gradsko vijeće donijelo odluku da će se 20. veljače provesti prvi referendum, i to na temu pripajanja njihove tvrtke Ivkom-vode varaždinskom Varkomu, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.