PROBLEMI DJECE U ETIOPIJI

Voda je ključna za život

23.03.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Refte je trinaestogodišnja djevojčica iz Etiopije i jedna od najboljih učenica u svojoj školi. No, mora propuštati jutarnju nastavu tri puta tjedno kako bi pješačila sat i pol vremena do izvora vode i opskrbila svoju obitelj

Također, u njenoj školi nema dovoljno zahoda za sve učenike i ti zahodi nisu čisti, pa mnogi učenici obolijevaju i propuštaju nastavu. Refte unatoč tome puno uči jer želi ostvariti svoj san da postane liječnica.

Ona je samo jedna od 2,6 milijardi osoba koji žive bez osnovnih sanitarnih uvjeta, dok skoro 884 milijuna ljudi živi bez pristupa pitkoj vodi. Nečista voda i loša higijena izazvana nedostatkom sanitarnih uvjeta i vode u zemljama u razvoju svake godine uzimaju živote 1,5 milijuna djece.

UNICEF djeluje u više od 90 zemalja diljem svijeta kako bi poboljšao opskrbu vodom i sanitarijama u školama i naseljima, te promicao dobre higijenske navike. UNICEF podržava širok spektar aktivnosti i surađuje s mnogim partnerima, od obitelji do vlada i nevladinih organizacija. U kriznim situacijama, UNICEF pruža pomoć zajednicama kad se prekine opskrba vode i dođe do prijetnji bolesti kao na primjer u Haitiju gdje UNICEF osigurava pitku vodu za više od 850.000 osoba dnevno.