jose Ternera

Vođa ETA-e pušten na uvjetnu slobodu u Parizu

19.06.2019 u 20:45

Bionic
Reading

Jedan od vođa bivše baskijske separatističke organizacije ETA-e, José Antonio Urrutikoetxea poznat kao Josu Ternera, pušten je u srijedu u Parizu na uvjetnu slobodu nakon što ga je prije mjesec dana uhila francuska policija u suradnji sa španjolskom

Odlukom francuskog suda oduzeta mu je putovnica te ne smije napuštati Pariz. Jedanput tjedno mora se javljati u tamošnju policijsku postaju dok traje postupak protiv njega. Ternera (68), za kojim je Španjolska tragala od 2002., uhićen je 16. svibnja u mjestu Sallanches u francuskim Alpama kada je namjeravao ući u bolnicu zbog raka od kojega je obolio. Akciju su provele španjolska Civilna garda i francuska tajna služba.

Njega španjolsko državno odvjetništvo traži zbog bombaškog napada 1987. na vojarnu Civilne garde u gradu Zaragozi prilikom kojeg je poginulo 11 osoba, među kojima i djeca. Odvjetništvo u Madridu tvrdi da je on tada kontrolirao ETA-u. Na uvjetnu slobodu je pušten nakon što su njegovi odvjetnici priložili dokumentaciju prema kojoj zbog narušenog zdravstvenog stanja ne može biti u pritvoru.

Nakon što je u srijedu saslušan u Parizu zakazano mu je drugo ročište 28. lipnja. Euskadi Ta Askatasuna (ETA), na baskijskom jeziku „Baskija i Sloboda“, od 1959. je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske.

Oružanu borbu, uglavnom bombaške napade, bila je usmjerila protiv Španjolske a prekinula ju je 2011. Oružje je predala 2017. u francuskom dijelu Baskije a onda je objavila i raspuštanje skupine 2018. Grupa je prilikom raspuštanja, čiju je objavu pročitao upravo Ternera, najavila kako će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje nezavisnosti Baskije s oko 2,2 milijuna stanovnika.

Skupini se pripisuje više od 800 ubojstava te se nalazila na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj. Španjolska vlada je poručila kako će nastaviti tražiti njene članove dok je lijeva baskijska stranka za nezavisnost EH Bildu poručila kako je akcija protiv Ternere usmjerena protiv mira jer je on sudjelovao u raspuštanju skupine.