povijesna odluka

EU zadovoljan zbog raspuštanja ETA-e, Rajoy ponovio da će se zločincima suditi

04.05.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Europska unija pozdravila je povijesnu odluku baskijske separatističke organizacije ETA-e o samoraspuštanju objavljenu u petak u Bayonneu gdje su stručnjaci pozvali na pomirbu, a službeni Madrid ponovio je da će se odgovornima za zločine suditi

"Komisija je obaviještena o odluci ETA-e da se trajno raspusti. Zadovoljni smo zbog toga", komentirao je njezin glasnogovornik Margaritis Schinas na tiskovnoj konferenciji.

"U EU-u nema mjesta terorizmu, oružju i puškama. EU se temelji na vladavini prava", podsjetio je glasnogovornik u prvoj reakciji Bruxellesa na priopćenje ETA-e (Euskadi Ta Askatasuna, što znači "Baskija i sloboda) objavljeno u četvrtak.

Baskijska separatistička organizacija dovršava u petak povijesni proces raspuštanja na "konferenciji" na jugozapadu Francuske, završavajući tako posljednju oružanu pobunu u Zapadnoj Europi u kojoj je u 40 godina poginulo više od 800 ljudi, a tisuće su ranjene.

Španjolski premijer Mariano Rajoy odao je u petak priznanje svim žrtvama ETA-e i obećao da će joj se suditi za zločine, a izrečene presude izvršiti.

Španjolski premijer Mariano Rajoy Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Sergio Perez

"Nastavit ćemo s izvršavanjem presuda" i "neće biti zločina bez kazne", rekao je dan nakon službenog raspuštanja oružane skupine.

"Danas, kada je ETA napokon objavila svoje raspuštanje, moramo upraviti misli prema žrtvama", rekao je spomenuvši 853 poginulih, kako pokazuju posljednja vladina izvješća.

"Danas možemo jasno reći da je španjolska demokracija pobijedila ETA-u. ETA nestaje, ali šteta koju je prouzročila neće nestati, kao ni neizbrisiva bol koju je toliko puta nanijela".

Separatistička skupina "neće dobiti ništa svojim raspuštanjem", ponovo je istaknuo Rajoy i najavio nastaval istrage o zločinima.

"Nisu i neće umaći kazni za zločine, ništa im ne dugujemo", rekao je Rajoy.

ETA je u četvrtak objavila da se raspušta i prekida svako političko djelovanje.

Rapuštanje ETA-e mora se završiti "pomirbom", ocijenio je u petak član Međunarodne kontaktne skupine za mir u Baskiji na međunarodnoj konferenciji za "pravedan i trajan mir" u Cambo-les-Bainsu, na jugozapadu Francuske.

Samoraspuštanjem ETA se obvezala sudjelovati u demokratskom procesu koji će se provesti u šppanjolskoj, a za "to je potreban pomirba", rekao je južnoafrički odvjetnik Brian Currin.